Efectele încălzirii globale, din 1990 și până în prezent! Specialiștii dezvăluie realitatea sumbră

Monday, 26 June 2017, 20:59 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Nivelul mărilor a crescut în ritm accelerat din anii '90 până în prezent pe fondul unor valori de temperatură din ce în ce mai mari care au accentuat fenomenul de dezgheţ al calotei glaciare a Groenlandei şi, ca urmare, scurgerea în oceane a unei cantităţi semnificative de apă, informează Reuters citând un studiu publicat luni de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă. 

Nivelul mărilor a crescut în ritm accelerat din anii '90 până în prezent pe fondul unor valori de temperatură din ce în ce mai mari care au accentuat fenomenul de dezgheţ al calotei glaciare a Groenlandei şi, ca urmare, scurgerea în oceane a unei cantităţi semnificative de apă, informează Reuters citând un studiu publicat luni de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, scrie Agerpres.

Rata anuală de creştere a nivelului mărilor a atins 3,3 milimetri în 2014, de la 2,2 mm în 1993, ceea ce ar putea determina o rată de 33 de centimetri într-un secol în cazul în care situaţia rămâne neschimbată, conform unei echipe de cercetători din China, Australia şi Statele Unite. 

Nivelul mărilor şi oceanelor a crescut cu circa 20 de centimetri în ultimul secol, iar multe studii ştiinţifice prevăd o accelerare continuă în acest secol în condiţiile în care încălzirea globală provoacă topirea gheţii de pe uscat. 

Până în prezent, cercetătorilor le-a fost dificil să afle dacă această rată s-a accelerat, dacă s-a menţinut constantă sau dacă a scăzut din 1990 până în prezent. Studiul recent a descoperit că datele satelitare iniţiale au exagerat rata de creştere a nivelului mărilor în anii '90, mascând creşterea rapidă înregistrată în ultima perioadă. 

Confirmarea accelerării creşterii nivelului mărilor "subliniază importanţa şi urgenţa" identificării modalităţilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de protecţie a zonelor joase de coastă, au notat oamenii de ştiinţă în jurnalul "Nature Climate Change". 

Dezgheţul din zona calotei glaciare a Groenlandei a contribuit cu peste 25% la creşterea nivelului mărilor în 2014 faţă de doar 5% în 1993, conform studiului condus de Xianyao Chen din cadrul Universităţii Ocean din China şi Laboratorul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Marină Qingdao. 

Printre alte surse importante de apă se numără topirea gheţarilor din Himalaya până în Anzi, a calotei glaciare a Antarcticii şi o extindere naturală a suprafeţei mărilor şi oceanelor de la forma cea mai densă la 4 grade Celsius, pe fondul încălzirii. 

Un grup de experţi ai ONU privind schimbările climatice a susţinut în 2014 că nivelurile apelor mării ar putea creşte cu până la un metru până în 2100. 

Mai mulţi experţi în probleme climatice care nu au fost implicaţi în studiu au salutat descoperirile. "Acesta este un avertisment important pentru noi cu privire la pericolele pe care le presupune o creştere a nivelului mării care va continua timp de multe secole, chiar şi după încetarea (fenomenului - n.r.) încălzirii globale", susţine într-un comunicat Peter Wadhams de la Universitatea Cambridge. 

"O întrebare importantă în domeniul cercetării climatice a fost dacă această creştere la nivel global a nivelului mărilor se accelerează. Acum există o dovadă puternică ce confirmă acest lucru", a declarat şi Brian Hoskins de la Imperial College London. 

Creşterea nivelului mării va constitui un pericol pentru zonele joase de coastă, din Miami până în Bangladesh, pentru mai multe oraşe, de la Shanghai la San Francisco, şi pentru statele insulare mici precum Tuvalu din Pacific, menţionează Reuters.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: MEDIU