Defrişările ilegale sunt anchetate. Ministerul Mediului a sesizat Parchetul în cazul Schweighofer

Thursday, 30 July 2015, 15:04 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului precizează că au efectuat un control la S.C. Holzindustrie Schweighofer pentru verificarea respectării prevederilor legale  referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

"Reamintim că, în urma apariției în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 07.05.2015 – 12.06. 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit.

Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale  referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora", se mai arată în document.

Iohannis, reacție dură la posibilitatea ca el să facă lobby pentru Schweighofer: O idioțenie totală!

În comunicat sunt amintite neregulile descoperite în urma controlului, printre care existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale:

"Precizăm că, din verificarea stocurilor fizice declarate și înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

  • suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale.
  • Inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase;
  • recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL;
  • existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența;
  • diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate;
  • raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive", se menționează în document.

Pe de altă parte, în comunicat se mai arată că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, altele decât cele sus menționate, după ce rapoartele au fost trimise la Parchet.

"Având în vedere faptul că rapoartele de control au fost transmise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza legii 544/2001 ”privind liberul acces la informațiile de interes public”, Art. 12, alin. (1), literele e) și f), până la finalizarea anchetei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, altele decât cele sus menționate", se precizează, în final.

Schweighofer i-a scris lui Valeriu Zgonea despre Codul Silvic. Ce solicitare au avut

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri