Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Doliu în literatură: a murit un maestru al literaturii ruse contemporane

Thursday, 02 November 2017, 20:48 Sursă: REALITATEA.NET

"Vladimir Makanin a murit în casa lui din Krasni, o localitate din afara orașului Rostov-pe-Don. Funeraliile vor avea loc în cimitirul local", au precizat sursele. Scriitorul a cunoscut succesul cu prima sa nuvelă "Linia dreaptă", publicat în 1965, însă a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din URSS de abia în 1985, după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov.

În următorul deceniu publică nuvelele: "Antiliderul" (1980), "Voci, Precursorul" (1982), "Unde se întâlnea cerul cu dealurile" (1984), "Pierderea, Unul și una, Rămas în urmă" (1987). Au urmat romanele "Portretul și împrejur" și "Unul și Una (1991). Makanin a primit premiul Russian Booker Prize, în 1993, pentru nuvela sa "Masă acoperită cu postav și cu carafă la mijloc". Romanul său de succes este însă "Underground sau Un erou al timpului nostru" (1993), care a primit Premiul Pușkin în 2001, iar în 2012 Premiul European Pentru Literatură, scrie Agerpres.

"Underground", tradus și în limba română (Ed. Polirom, 2004), prezintă imaginea post-sovietică a unei Rusii cenușii, terne și anemice. Lumea prezentată aici este una a supraviețuirii în care oamenii sunt nevoiți să facă orice pentru a se putea salva. Romanul este o radiografie psihologică a derutei sociale și morale postsovietice, iar figura centrală, Petrovici, este un scriitor de underground încă din epoca lui Brejnev.

Vladimir Makanin, care a absolvit în anii 60 Universitatea din Moscova la secția de mecanică și matematică, a fost întrebat într-un interviu dacă matematica poate ajuta un scriitor să devină mai profund în ceea ce scrie. El a răspuns că personalitatea lui n-a fost formată de facultate, ci de nenumăratele partide de șah pe care le juca încă din școala generală. Scriitorul a mărturisit că își scrie romanele pe secțiuni, construind scene-cheie pe care montează apoi celelalte scene. Uneori el alternează și începe cu sfârșitul.

Premiul European pentru Literatură, acordat de municipalitatea și comunitatea urbană din Strasbourg, i-a fost decernat în 2012 lui Vladimir Makanin, considerat un romancier care "aparține școlii de la Moscova, care descrie grotescul vieții cotidiene și trăsăturile psihice ale personajelor care se îndepărtează de doctrina artistică oficială a realismului socialist", potrivit comunicatului postat pe site-ul municipalității.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL