Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Arestul fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, prelungit cu încă 30 de zile

Friday, 19 August 2016, 07:31 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 15.00: Fostul viceguvernator al Băncii Naţionale rămâne în arest.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus prelungirea mandatului de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu cu încă 30 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie la un alt complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În timpul şedinţei de judecată, apărarea lui Bogdan Olteanu a invocat că suspectul este "într-o stare de bulversare emoţională" şi nu îşi poate exercita aşa cum se cuvine dreptul la apărare.

"Situaţia lui este cât se poate de evidentă de bulversare emoţională datorită faptului că nu îşi poate exercita dreptul la apărare altfel. E adevărat, starea de arest preventiv nu poate da un confort psihic sau emoţional. Dar una e confortul şi alta e dreptul la apărare. Nu a avut nimic de obiectat asupra condiţiilor de detenţie deşi nu sunt cele mai bune şi este un lucru ştiut, toată lumea se plânge de ele. Dar bulversarea emoţională este dată în special datorită faptului că nu îşi poate exercita aşa cum se cuvine dreptul la apărare”, a spus Constantin Dulgheru, avocatul ales al lui Bogdan Olteanu.

Fostul viceguvernator al BNR a stat în arest la domiciliu din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

UPDATE 10.00: Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a fost adus luni la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde urmează să se discute prelungirea mandatului său de arestare preventivă.

În 12 august, Instanța supremă a decis definitiv ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv pentru 16 zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.

ÎCCJ a admis atunci o contestație a DNA și a desființat decizia luată de un alt complet de judecată din data de 29 iulie care dispusese arest la domiciliu, hotărând ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp, de 16 zile.

Olteanu este acuzat că, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Procurorii susțin că suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul PNL.

În acest context, din dispoziția lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanță politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL