DNA: Gigi Becali și nepotul său, urmăriți penal pentru spălare de bani. Cu cât a fost supraevaluat un teren

Tuesday, 19 November 2019, 17:19 Sursă: DNA, realitatea.net

Direcția Națională Anticorupție anunță, într-un, comunicat, că procurorii au dispus extinderea urmăririi penale împotriva lui Gigi Becali și împotriva nepotului său, Vasile Geambazi, sub acuzația de spălare de bani într-o afacere cu un teren cumpărat în Voluntari cu un milion de euro pentru care s-ar fi cerut despăgubiri de la statul român în valoare de 20 de milioane de euro.

„Prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, se arată în comunicatul DNA.

Omul de afaceri Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi, au fost audiați marți la DNA. 

Primul care a ajuns în fața procurorilor a fost însă nepotul latifundiarului din Pipera, Vasile Geambazi. El a fost audiat în calitate de suspect în același dosar al afacerii imobiliare cu un teren supraevaluat. Procurorii îl acuză de spălare de bani.

„Eu am luat banii de la Ministerul de Finanțe, prin hotărâre judecătorească. Dacă banii de la Ministerul de Finanțe sunt bani negri… Banii i-am încasat eu, nu Gigi, și i-am investit inclusiv la Steaua”, a declarat Geambazi la ieșirea de la audieri.

La sosirea la DNA, Becali a făcut şi o scurtă declarație ironică, în care le-a spus jurnaliştilor că tremură de frică.  

Gigi Becali, la DNA: "Suntem în post! Credeți că dracii stau?"

„Ce să facă ei? (...) Suntem în post, da? Voi credeți că dracii stau?! Nu le convine când văd biserică, rugăciuni. (...)  Ce bani? Eu sunt acuzat că am primit bani de la Vasi, altceva nimic!”, a mai spus Becali la ieșirea de la DNA. 

În 2006, Gigi Becali ar fi cumparat un teren de 21 de hectare în comuna Voluntari, pe care, la scurt timp, i l-ar fi vândut nepotului său, Vasile Geambazi, cu un milion de euro. Ulterior, Becali ar fi fost împuternicit să ceară de la ANRP despăgubiri pentru acel teren, pe motiv că nu îl putea folosi. Terenul a fost evaluat la 20 de milioane de euro, dar ANRP nu a vrut să plătească, pentru că activitatea sa era blocată. Vasile Geambazi a dat în judecată statul, iar magistrații Curții de Apel București i-au dat dreptate. Decizia lor a fost menținută de judecătorii Curții Supreme. 

În acest dosar, corpul de control al premierului a făcut o plângere penală, miza fiind un teren din Voluntari. Statul a ajuns sa plateasca 60 mil. euro pentru un teren vândut cu un milion.

Redăm mai jos comunicatul DNA de marți:

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.

Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.

Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.

Celor trei persoane li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e) din Legea 544/2001.”

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-11-19 19:56:46
Andrei

Ce vina are Becali,judecătorii care au stabilit valoarea despăgubirii sunt cei care fac parte din crima organizata, că întotdeauna cei care își spun " justiția"...pe acestia cercetării și recuperați prejudiciul creat țării.. statul fiind și el în administrator..

2019-11-20 03:23:01
Puscarie

Cand dai parandarat esti pasibil de puscarie. Machidonul nu se astampara nici dupa ce a facut puscarie pe aceeasi fapta in dosarul valiza.

Alte articole din: ACTUAL