Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DNA, contestaţie la decizia Curţii de Apel Alba prin care s-a dezincriminat abuzul în serviciu

Thursday, 09 March 2017, 20:40 Sursă: REALITATEA.NET

Contestaţia în anulare, depusă de DNA, în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel, se va judeca în 28 martie 2017, a spus, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Aurelian Mocan, potrivit Mediafax.

”S-a depus această contestaţie, a fost înregistrată în data de 3 martie şi a primit termen de judecată pentru data de 28 martie 2017”, a spus Aurelian Mocan.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în februarie, că DNA va ataca cu o contestaţie în anulare decizia Curţii de Apel Alba prin care a fost anulată o condamnare.

"După apariţia deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după decizia CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestaţie în anulare. Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse", a declarat procurorul şef al DNA.

Este vorba despre decizia dată pe 9 februarie de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care instanţa a anulat condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel. Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut "o dezincriminare a faptei" ca urmare a deciziei CCR.

Mai exact, decizia a fost dispusă ca urmare a unei măsuri extraordinare de atac, contestaţia la executare, făcută după ce procesul în apel s-a terminat fiind dispusă o decizie definitivă. Ulterior sentinţei finale, Daniel Dan a contestat decizia, invocând decizia CCR. Astfel, DNA va folosi o altă cale extraordinară de atac, contestaţia în anulare care se poate face, printre alte situaţii, "când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă."

Judecătorii de la Alba au explicat decizia susţinând că a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale infracţiunii, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL