Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea lui Cristian Rizea

Wednesday, 02 March 2016, 10:13 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea lui Cristian Rizea. Procurorii îl acuză pe Rizea de trafic de influență, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) și influențarea declarațiilor (doua fapte), potrivit unui comunicat al DNA.

Totodată, în același dosar, DNA a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a lui Lucian Colțea, cetățean american, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", susțin procurorii în cadrul comunicatului sus-menționat.

UPDATE: Procurorii nu au luat nicio măsură în urma audierilor. Rizea susține că este nevinovat și că își va demonstra nevinovăția în fata instanței, a transmis corespondentul Realitatea TV.

"Nu am făcut absolut nimic. Nu există așa ceva", a declarat Rizea, după ieșirea de la audieri unde a stat mai bine de trei ore.

Deputatul PSD, Cristian Rizea, a venit escortat, în această dimineață, de către procurori la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar în care are calitatea de suspect. Concret, Rizea este acuzat de trafic de influență întrucât, potrivit anchetatorilor, ar fi pretins 300.000 de euro pentru a-și folosi influența atât pe lângă persoane importante din cadrul conducerii RA-APPS, cât și la Primăria Chiajna.

Numele lui Cristian Rizea a mai fost vehiculat și în dosarul lui Dan Șova, însă este primul caz în care Rizea este suspectat de către procurorii DNA.

Potrivit declaraţiei de avere, Cristian Rizea deţine împreună cu soţia un teren intravilan în Capitală. În document acesta scrie că are bijuterii şi ceasuri de 35.000 de euro dobândite între anii 2002 şi 2008. Deputatul notează şi câştigurile de zeci de mii de euro, obținute ca urmare a evenimentelor organizate pentru copilul său. Este vorba despre bijuterii, tablouri şi icoane în valoare de 58.500 de euro primite la botezul şi tăierea moţului fiului său.

Tot în urma creştinării copilului său, Cristian Rizea a obţinut 91.500 de euro. La categoria economii intră şi 45.000 de euro, sumă obţinută în 2010 din vânzarea unui apartament, potrivit Realitatea TV. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL