Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DIICOT și Poliția Română, acțiune internațională împotriva cărăușilor de bani. Prejudiciu URIAȘ

Tuesday, 28 November 2017, 14:54 Sursă: REALITATEA.NET

 Potrivit unor comunicate de presă transmise, marți, de DIICOT și IGPR, în urma unei acțiuni internaționale organizate în perioada 20 — 24 noiembrie de autoritățile din 26 de țări, cu sprijinul Eurojust, Europol și European Banking Federation, împotriva cărăușilor de bani (Money Mules), 159 de persoane au fost arestate pe teritoriul Europei, au fost identificați 59 de recrutatori/organizatori, precum și 766 de cărăuși de bani, 409 dintre aceștia fiind audiați de către autoritățile de aplicare a legii.

"Cărăușii de bani (money mules) sunt persoane recrutate de diferite grupuri criminale organizate ca intermediari în activitatea de spălare a banilor, aceștia fiind folosiți pentru a primi și a transfera în conturi bancare fonduri obținute în mod ilegal. Cu ajutorul băncilor participante și al partenerilor din sectorul privat, au fost raportate 1.719 tranzacții financiare în care sunt implicați cărăuși de bani, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 31.000.000 de euro. 90% din tranzacțiile financiare de mai sus au fost efectuate după obținerea ilegală a unor sume de bani prin comiterea unor infracțiuni din sfera criminalității informatice (phishing, CEO Fraud, Business Email Compromise, fake sales). De asemenea, în schema de spălare a banilor a fost observată o creștere a tranzacțiilor cu monede virtuale (Bitcoin)", arată sursele citate.

Anchetatorii precizează că această acțiune la care au participat autorități din Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite le Americii reprezintă continuarea unui proiect care se desfășoară în cadrul European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats — Cybercrime, Payment Fraud Operational Action Plan.

"La nivel național, procurorii DIICOT — Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat opt percheziții domiciliare în cadrul unui dosar penal în care a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro. Totodată, în cadrul a nouă dosare penale au mai fost identificați 49 de cărăuși de bani și un recrutator, stabilindu-se faptul că, prin diferite metode (phishing, tranzacții financiare ilegale, oferte vânzări online fictive), au fost fraudate 141 de persoane, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de euro", se precizează în comunicatele menționate.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL