Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DIICOT dispune extinderea urmării penale pentru cei care i-au dat mită o maşină lui Berbeceanu

Thursday, 22 May 2014, 20:41 Sursă: Mediafax

"Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus prin Ordonanţele din 14.05.2014, 21.05.2014 și 22.05.2014, extinderea urmăririi penale faţă de suspecţii Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată (patru infracțiuni Rusu Gheorghe, trei infracţiuni Rusu Anca) și de evaziune fiscală", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Gheorghe şi Anca Rusu au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de luare a unor măsuri preventive, mai informează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Potrivit anchetatorilor, în 2011, pe fondul sprijinirii grupului infracțional organizat din care făceau parte Traian Berbeceanu și alte persoane și în condițiile în care acesta deținea calitatea de ofițer de poliție judiciară și funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba, cei doi i-au dat acestuia un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a-l determina să facă un act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Mai exact, susţine DIICOT, să furnizeze către cei doi suspecţi date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a SC U SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

"Suspectul Rusu Gheorghe, acţionând în coautorat cu suspecta Rusu Anca şi Berbeceanu Traian, a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul SC U SRL către inculpatul Berbeceanu Traian, în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate, cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare", mai precizează DIICOT.

De asemenea, probele ar arăta rezultă că Gheorghe şi Anca Rusu, în 2011, și-au însușit în mod fraudulos, din patrimoniul SC U SRL, autoturismul, pentru a-l da ulterior, cu titlu de mită, lui Berbeceanu.

Totodată, susţin procurorii, cei doi suspecţii au falsificat mai multe înscrisuri atestând împrejurări neadevărate privitoare la: vânzarea de către Berbeceanu a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către SC U SRL; vânzarea - cumpărarea între aceiași cocontractanți a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI și plata unei sulte de 10.000 euro; împrejurarea că Berbeceanu ar fi achitat suma de 52.000 lei şi că suma menţionată ar fi fost depusă la casierie de către Gheorghe Rusu şi, apoi, ridicată de către acesta cu titlu de restituire a unui împrumut acordat anterior societăţii. Înscrisurile astfel falsificate ar fi fost folosite ulterior de cei doi pentru evidențierea în contabilitatea societății anterior menționate a operațiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către Berbeceanu, precum și pentru înmatricularea maşinii pe numele acestuia.

"Cu privire la Rusu Anca în calitate de asociat unic şi administrator al SC U SRL şi Rusu Gheorghe în calitate de administrator de fapt şi, ulterior, din luna decembrie 2010, împuternicit al SC U SRL, în perioada aprilie 2010 - iulie 2013, există suspiciuni că au prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezintă impozit pe profit şi 544.786 lei reprezintă TVA dedus de societate fără a îndeplini condiţiile legale de deductibilitate", mai susţine DIICOT.

În dosarul lui Traian Berbeceanu, a fost extinsă urmărirea penală şi acţiunea penală faţă de acesta, pentru luare de mită şi spălare a banilor, informa DIICOT, în 16 mai.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL