DIICOT a descins la medicul Mihai Lucan, cel care l-a operat și pe actorul Arșinel UPDATE

Wednesday, 20 December 2017, 07:21 Sursă: REALITATEA.NET

La primele ore ale dimineţii, au avut loc 5 descinderi ale DIICOT la mai multe locuinţe şi o clinică din Cluj-Napoca. Potrivit informaţiilor Realitatea TV, medicul chirurg Mihai Lucan primea sume uriașe de bani de pacienții care beneficiau de transplant. Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Adaugă părerea ta

UPDATE ora 17.00. Fiul chirurgului Mihai Lucan a fost bagat în duba Jandarmeriei si condus la audieri. Anchetatorii sunt înca în casa tatalui său. Cei doi sunt vecini și dețin două vile impozante într-o zonă rezidențială din Cluj.

DIICOT precizează, totodată, că profesorul Lucan, fiul acestuia și managerul Fofiu-Sânpetreanu încasau, înte 3.000 și 6.700 de euro de euro pentru fiecare pacient care beneficia de un transplant, bani care intrau în contul clinicii private SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiții și-au promovat interesele, deși era folosită aparatura și instrumentele medicale ale Institutului de Transplant Renal. Aproape 160 de pacienți au plătit aceste sume numai între anii 2007 și 2009, susțin anchetatorii.

Descinderi DIICOT, miercuri dimineaţă, la celebrul medic urolog Mihai Lucan, care este suspect într-un dosar penal de delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit Realitatea TV, 4 percheziţii au loc la domicilii din Cluj, inclusiv la locuinţa lui Mihai Lucan, cât şi la o clinică din oraş.

Mihai Lucan este specialist în urologie, în anul 1980 a participat la primul transplant renal din România, iar ulterior a realizat multe alte premiere medicale.

Este posibil ca şi fiul celebrului medic să fie vizat de dosarul DIICOT. Se pare că seniorul Lucan nu a vrut să deschidă uşa, dar, când trupele de intervenţie au decis să o spargă, poarta a fost deschisă de fiul acestuia.

Medicul Mihai Lucan, fiul acestuia şi o altă persoană sunt acuzaţi că au devalizat Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR) - ca angajaţi ai acestui institut au acţionat pentru însușirea, folosirea şi traficarea bunurilor aflate în patrimoniul instituţiei publice, arată surse citate de Realitatea TV.

Atât bunurile, cât şi serviciile medicale specifice prestate în cadrul acestei unități sanitare ar fi fost folosite în beneficiul unei clinici medicale private.

Prejudiciul din dosar a fost estimat la 5,16 milioane lei, bani care au ajuns în conturile conturile Lukmed SRL. Grupul infracţional organizat ar fi acţionat pe o perioadă de 11 ani.

"Jaful pus la cale de Mihai Lucan este uriaș. Vorbim despre standardul maxim de lăcomie"

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a vorbit în această dimineață, în exclusivitate la Realitatea FM Cluj, despre scandalul în care este implicat profesorul Mihai Lucan, scrie Ziua de Cluj.

Ungureanu spune că, în cazul celebrului profesor clujean, vorbim despre "un jaf la drumul mare", cu implicații în toate sferele societății românești.

"Foarte mulți clujeni, și nu numai, au fost jefuiți la drumul mare, pentru că despre asta vorbim, a fost un jaf. Se pare că legăturile de familie de tip mafiot ale profesorului cu persoane din mediul de afaceri, cu o parte a presei, cu anumiți procurori, au dus la protejarea acestuia, pentru că toți cei amintiți știau ce se petrece și nu au făcut nimic împotriva acestui sistem de prăduire a pacienților. Din informațiile pe care le am de la Institut, jaful este unul uriaș și asistăm la unul dintre cele mai mari cazuri de corupție din România de după anul 1990, cu implicații uriașe asupra sistemului medical clujean și, implicit, asupra sistemului medical din România". 

Emanuel Ungureanu a descris în amănunt, la Realitatea FM Cluj, felul în care decurgeau întâlnire lui Mihai Lucan cu pacienții.

"Profesorul Lucan a creat standardul maxim de lăcomie, și sub el și-au mai creat și altii un sistem identic, un sistem paralel. Despre ce vorbim? La el veneau deputați, senatori, jurnaliști cu vizibilitate, procurori... Veneau la clinica privată și nu plăteau nimic, iar ceilalți, oamenii de rând așteptau la cozi uriașe de dimineață până la ora 14-15 când apărea majestatea sa ca într-un film cu mafioți, însoțit de cineva care îi ținea geanta, un altul îi ținea liftul... Toată lumea stătea drepți, se făcea brusc liniște!, Dialogul decurgea cam așa: Unde lucrezi? Bun, ai bani? Nu?, De ce? Nu știu, fă rost de bani, fă un credit, că altfel nu am loc la institut decât peste două luni. Te duci, deci, te imprumuți, faci un credit..."

Deputatul clujean spune că legăturile lui Mihai Lucan cu persoane sus-puse erau într-atât de strânse, încât acesta a știut din timp despre perchezițiile ce au avut loc în luna aprilie a acestui an.

"În luna aprilie, am făcut acea interpelare vizavi de jaful de la Institutul de Transplant, văzând că în urma sesizărilor anterioare nu se mișca nimic din partea Ministerului Sănătății. Ei bine, știu că ministrul de atunci al Sănătății, Florian Bodog, s-a întâlnit de cel puțin trei ori cu Mihai Lucan după descinderile din luna aprilie. De ce oare s-a întâmplat acest lucru? Nu e ciudat că a avut parte de un control foarte moale de la minister, în condițiile în care cei trimiși să verifice situația de la institut au beneficiat de masă și cazare într-un hotel de cinci stele? Apoi, să știți că procurorii DIICOT au trebuit să umble prin institut ca pisica în timpul descinderilor din aprilie. Am informații că profesorul Lucan a aflat de prima percheziție cu câteva zile înainte. Vorbea pe holul institului despre asta, știa numele procurorului, ba chiar îl pronunța în gura mare pe culoare. Știa mereu ce avea să se întâmple, are pile în DNA, în DIICOT, la parchete, și toate aceste conexiuni i-au permis să fie informat despre descinderi. Am informații foarte sigure în acest sens chiar din interiorul institutului."

"Toate au fost posibile pentru că Mihai Lucan a fost bine protejat. Vorbesc și despre fostul director de la DSP, despre funcționari de la Casa de Asigurări, despre Gheorghe Funar, Emil Boc sau Sorin Apostu. Toți au facilitat un business uriaș în detrimentul bolnavilor obișnuiți, și în detrimentul banului public. Lukmed a fost inaugurată cu mare fast, clinica are dotări și condiții de îngrijire de lux, asta în timp ce la institut vorbim de saloane jalnice și insalubre. Nu vă mai spun, când o persoană sus pusă își făcea apariția, comportamentul medicilor se schimba brusc. Asistentele se purtau de parcă erau curentate. Privilegiații beneficiau de cele mai bune condiții. Aveți impresia că ciorba de perișoare pe care o primea Arșinel, de exemplu, o primeau și copiii internați în institut? Nu! Unde mai pui că soția profesorului a fost șefa Curții de Conturi și, vă dați seama că din această poziție, a putut face servicii unor politicieni de rang înalt", a mai spus Emanuel Ungureanu.

"Dacaă nu ai bani, mori, asta este o realitate cruntă. Sunt, și voi fi mereu, vocea bolnavilor care nu au acces la condiții egale de tratament pentru simplu fapt că nu au bani. Apoi, nu este cinstit ca o instituție, precum Institutul de Transplant, să fie falimentată, ca să prospere altceva. Știți că, în 2011, Institutul de Transplant avea un indice de operabilitate de numai 10 la suta, și că în 2015 abia ajungea la 35 la sută. Practic, Casa de Asigurări plătea servicii pe care institutul nu le făcea. Aici era practic un azil de noapte pentru clinica privată. Oamenii erau ca într-o haltă, erau operați la Lukmed și erau transferați la Institut doar pt îngrijiri. Astfel, în loc ca instituția să beneficieze de sumele pentru operații, aici ajungeau bani puțini, doar pentru îngrijiri".

Avocatul lui Mihai Lucan: Acuzaţiile se bazează pe estimări făcute nu se ştie cum

Avocatul lui Mihai Lucan, Eugen Iordăchescu, a declarat, miercuri, presei care aşteaptă în faţa casei chirurgului clujean, că procurorii nu au dovezi, iar acuzaţiile se bazează pe estimări făcute ”nu se ştie cum”.

Eugen Iordăchescu a spus că procurorii "se agită foarte tare în acest caz", scrie Ziua de Cluj.

"Mihai Lucan va fi dus la audieri la Bucureşti. Din punctul nostru de vedere, nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de către profesorul Lucan sau de fiul acestuia, Ciprian. Se bazează acuzaţiile pe nişte estimări făcute nu se ştie cum, nu există o expertiză. E un non sens ce se întâmplă", a spus Iordăchescu.

Cinci percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, prejudiciul depăşind 5 milioane de lei. Printre cei vizaţi este şi medicul Mihai Lucan.