Descoperirile pe care chinezii le vor face cu lander-ul lunar

Wednesday, 19 June 2019, 20:56 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Lander-ul lunar a aterizat cu succes pe Lună și a reușit să captureze niște imagini și chiar să cultiveze niște plante. De asemenea, lander-ul a fost echipat și cu revorver care a adunat mai multe informații despre satelitul natural al Pământului, pe care oamenii de știință chinezi urmează să le analizeze.

Rezultatele au arătat că în trecut, Luna nu ar fi fost atât de tăcută și de rece, precum este astăzi. Această ipoteză, îi face pe cercetători să ia în calcul posibilitatea ca Luna să fi fost acoperită în trecut cu o rocă lichidă superfierbinte, dar care în timp s-a răcit.

„Atunci când roca încă era fierbinte, mineralele mai dense s-ar fi depus în mod natural sub suprafață Lunii. Când oceanele de magmă s-au răcit complet, mineralele grele erau deja îngropate”, spun cercetătorii chinezi.

Ce au descoperit chinezii cu ajutorul landeru-lui lunar?

Rover-ul lunar trimis de chinezi a reușit să aducă mostre care conțineau în mod clar mineralele grele pe care oamenii de știință le credeau îngropate de mult. Cum este posibil?

Mai exact, lander-ul Chang’e 4, a aterizat în craterul Von Kármán de pe Lună și a cules aceste mostre dintr-o zonă cunoscută drept bazinul Polului Sud Aitken. Se pare că acest bazin a apărut ca urmare a unui crater masiv, care s-a format în urmă cu foarte mult timp. Totuși, cum explică specialiștii prezența mineralelor?

Ei bine, oamenii de știință spun că mineralele sunt rezultatul impactului dintre crater și suprafața Lunii, care a fost atât de puternic, încât a reușit să împrăștie o cantitate mare de rocă și praf din mantaua Lunii, acoperind întreaga zonă cu minerale care, de altfel, ar fi rămas îngropate mult și bine.

„Contextul geologic sugerează că aceste materiale au fost excavate de sub solul Polului Sud Aitken, din craterul cu diametrul de 72 de kilometri din apropiere și transportate la locul aterizării”, au subliniat cercetătorii.

 Sursă


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE