Coronavirus - România: 30175 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Descoperire inedită: cum sunt create aurul, platina și alte metale

Tuesday, 18 June 2019, 13:40 Sursă: REALITATEA.NET

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul observatorului cu undă gravimetrică LIGO, care a furnizat primul semn al cataciclismului - un val de unde gravitaționale.

Telescoapele au preluat „imaginea” acestui spectacol în diverse feluri, de la lumină ultravioletă, la infraroșie până la undele radio.

În urma impactului dintre cele două stele neutronice au rezultat reziduuri care s-au regrupat astfel încât au creat aur, argint, platină și un amestec de alte elemente grele printre care și uraniu. „Este ultima piesă lipsă”, a declarat Anna Frebel, astronom la MIT.

Cum se formează aurul, platina și alte metale?

Calculele oamenilor de știință arată că în timpul coliziunii au fost aruncate în aer de zece ori mai multe reziduuri, decât masa din aur a Pământului. De asemenea, aceștia au analizat datele provenite de la aproximativ 70 de observatoare diferite pentru a putea caracteriza în detaliu fenomenul.

În plus, prin combinarea undelor gravitaționale cu lumina rezultată din ciocnirea stelelor neutronice, cercetătorii au reușit să calculeze inclusiv cât de repede se extinde Universul și ce proprietăți au materialele care intră în componența stelelor neutronice.

„Stelele neutronice, fiecare cu mase mai mare decât cea a Soarelui, au sfârșit într-o gaură neagră, însă nu am reușit să aflăm ce s-a mai întâmplat ulterior cu acestea”, au declarat cercetătorii. „Cele două stele ne-au oferit și posibilitatea de a măsura rata de expansiune a Universului, prin măsurarea distanței de coliziune folosind unde gravitaționale și comparând cu cât de mult a fost extinsă lungimea de undă a luminii în galaxie”.

Sursă


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL