Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Descoperire de senzație a unui astronom român, a fotografiat o galaxie aflată la 35 de milioane de ani lumină

Thursday, 14 May 2020, 23:09 Sursă: Realitatea de Vaslui

Tripletul din Leo este format din trei galaxii situate la o distanţă de aproximativ 35 milioane ani lumină, în dreptul constelaţiei Leul, de pe cerul de primăvară.

Imaginea a fost realizată în noaptea de 21 spre 22 aprilie 2020, de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Ciprian Dumitru Vîntdevară a făcut remarcat Bârladul în nenumărate rânduri, printre cele mai importante fiind descoperirea unei nove luminoase roșii și a unei stele variabile.

Pe 10 februarie 2015, cu ajutorul unui telescop al Observatorului Astronomic, muzeograful a descoperit o novă roșie luminoasă care mai întâi a fost raportată ca o posibilă supernovă. Nova roșie este categoria rară de nove care se formează în urma fuzionării a două stele. Descoperirea muzeografului bârlădean, este considerată una extrem de importantă de un grup de oameni de știință din Rusia, care au și efectuat o lucrare de studiu în acest sens.

Cea mai recentă descoperire a muzeografului Ciprian Dumitru Vîntdevară și pe care chiar el o consideră apogeul carierei, este a unei stele variabile pe care a botezat-o „Bârlad V1” (n.r. – V1 vine de la „variabilă”). Steaua variabilă Bârlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO).

Detalii pe Realitatea de Vaslui.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL