De ce vrea NASA să sape o peșteră uriașă pe Lună

Monday, 24 June 2019, 19:17 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

NASA a pus la cale o nouă misiune în cadrul căreia va trimite în anul 2020 un robot pe suprafața Lunii, care să sape o peșteră adâncă de sute de metri în scoarța lunară. Unde va săpa NASA peștera?

Ei bine, tot proiectul se va desfășura fix pe locul unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună, adică în regiunea denumită Marea Liniștii.

Proiectul celor de la NASA a fost prezentat în cadrul celei de-a 50-a ediții a Lunar and Planetary Science Conference.

De ce vrea NASA să sape o groapă uriașă pe Lună

Cercetătorii de la NASA vor să studieze în amănunt satelitul natural al Pământului, în acest sens vor săpa o groapă uriașă astfel încât să o poată analiza strat cu strat. Iar dacă ne gândim că majoritatea datelor despre Terra provin din săpăturile arheologice, acest lucru chiar ar putea funcționa.

În acest sens, NASA va trimite robotul Moon Diver pentru a săpa groapa de pe Lună. În plus, peștera ar putea fi utilizată ulterior și ca adăpost pentru echipamentul astronauților, împotriva radiațiilor cosmice, a meteoriților mici și a diferențelor de temperatură dintre noapte și zi.

De asemenea, pe suprafața Lunii, deci implicit în zona numită Marea Liniștii, există deja zeci de gropi. Aceasta s-au format în urmă cu miliarde de ani prin erupții vulcanice, iar prin răcire, lava s-a transformat într-o câmpie bazaltică de un cenușiu mai închis decât restul suprafeței.

„Multe dintre gropile cunoscute sunt cât un teren de fotbal și suficient de adânci cât să înghită clădiri întregi. În momentul răcirii lavei, au mai rămas și goluri în adâncime, iar când tavanul s-a prăbușit, s-au format aceste gropi uriașe”, spune cercetătorii de la NASA.

Sursă


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE