Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce în unele țări maşinile au volanul pe partea dreaptă

Monday, 28 November 2016, 10:33 Sursă: REALITATEA.NET

Mersul pe partea stângă a drumului pare că a fost folosit intr-o proporție mai mare în trecut. O descoperire din 1998 de la Blundson Ridge, în apropiere de Swindon, arată cum romanii, ce lucrau intr-o carieră de piatră, foloseau partea stangă a drumului pentru a transporta materia extrasă. Acest lucru a fost dovedit de urmele mult mai adanci ce plecau de la carieră spre deosebire de cele care veneau spre aceasta. În plus, pe o monedă de argint din acea perioadă (denarius) era reprezentată o șcenă cu doi călăreți surprinși în momentul în care treceau unul pe langă altul prin partea stângă.

O altă rădăcină a condusului pe partea stângă pare să fie nevoia de apărare. Dat fiind faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci, nevoia de a te plasa mai în stanga în fața pericolului este evidentă. De asemenea, în cazul cavalerilor dreptaci, sabia era tinută pe partea stangă. Acest fapt dă dreptate celor care susțin că mersul pe această parte a primat pentru că folosirea sabiei devine mult mai eficientă într-un duel.

Cu toate acestea, varianta conform căreia cavalerii medievali au impus această normă în timpul turnirurilor și nu numai este infirmată de istorici. Aceștia susțin faptul că rolul lor nu ar trebui exagerat, în acea perioadă traficul fiind foarte redus. Este puțin probabil ca normele pe care le stabileau unii cavaleri medievali într-un cerc restrans să se fi raspandit atât de mult. Mai mult decât atât, contrar anumitor reprezentări, în timpul turnirurilor, cavalerii se plasau în dreapta și loveau oblic în momentul când se apropiau.

Pe partea dreaptă a drumului a început să se meargă o dată cu apariția vehiculelor mai mari, trase de mai multe animale, a căror direcție era ținută de vizitiu de jos și nu de pe car. Oamenii obișnuiesc să direcționeze animalele cu mâna dreaptă și se poziționează între acestea și trafic pentru un mai bun control.

Este bine cunoscut faptul că atât in Marea Britanie, cât și în coloniile sale, s-a circulat pe partea dreaptă. La fel s-a întâmplat și în cazul Franței pe la 1800, al cărei Napoleon, stângaci de fel, a decis ca atât francezii, cât și toate coloniile lor să folosească mersul pe partea dreaptă. Balanța s-a înclinat definiv în momentul în care Statele Unite ale Americii a decis, în urma Războiului de Independență, să oficializeze banda dreaptă pentru înaintare. Acest lucru a dus nevoia altor țări de a se adapta pentru că aveau nevoie de tehnologia produsă pe noul continent.

Sursa: historia.ro


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL