De ce este România pe ultimul loc la absorbţia BANILOR europeni

Friday, 01 August 2014, 09:29 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Mentinerea unor proceduri de durata si a conditiei privind pretul cel mai scazut pentru atribuirea contractelor de achizitii publice reprezinta principala cauza a faptului ca Romania este pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Este o problema romaneasca: de cate ori vrem sa schimbam legea achizitiilor publice, evident ca trebuie sa ne adresam Comisiei Europene, iar ei ne spun: «am aflat din Romania ca se fura bani la achizitii publice, deci nu, hai sa fie asa complicat» (...) Facand proceduri care tin ani de zile si punand singura conditie esentiala cine da pretul cel mai mic, am reusit sa fim pe ultimul loc la absorbtia de fonduri europene", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a afirmat ca aceasta este "cauza numarul 1" a faptului ca Romania este in continuare pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene.

În analiza execuţiei bugetare după primele 6 luni, Consiliul Fiscal vorbeşte de o "subperformanță de proporții în absorbția de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul".

Dacă veniturile după primele 6 luni sunt mai mici decât cele programate cu 4,5 miliarde lei, cheltuielile au scăzut şi mai mult, cu 9,4 miliarde lei, pentru că s-au tăiat investiţiile, iar statul nu a fost obligat să plătească cereri de rambursare pe fonduri UE.

"Cea mai mare contribuţie la evoluţiile mai sus descrise – mai mult de jumatate, revine subperformanţei în absorbţia de fonduri europene nerambursabile al caror beneficiar final este statul (doar acestea tranziteaza bugetul general consolidat), cu impact atât la nivelul veniturilor cât şi la cel al cheltuielilor bugetare; astfel, cererile de rambursare aferente proiectelor finanţate cu fonduri UE post-aderare au fost mai mici cu 2,8 miliarde de lei comparativ cu sumele programate, nerealizarea acestor proiecte antrenând de asemenea economii de cheltuieli comparativ cu nivelul programat de circa 4,4 miliarde de lei", arată Consiliul Fiscal.

 


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE