De ce este iepurele simbolul Paştelui?

Thursday, 09 April 2015, 08:26, Sursă: REALITATEA.NET

Cu origini păgâne, iepurele a devenit, în timp, unul dintre simbolurile universale ale sărbătorii Paştelui, acesta reprezentând în anumite culturi fertilitatea şi începerea primăverii.

Adaugă părerea ta

În perioada premergătoare sărbătorii Paştelui, dar şi în aceste zile, iepuraşii sunt omniprezenţi: figurine din ciocolata, decoraţiuni de interior în care apar şi aceste animale sau chiar într-o altă variantă, nu chiar inocentă, în cadrul preparatelor culinare.

De ce e iepurele simbolul Paştelui. Legenda Potrivit unei legende, zeiţa saxona

Estre/Eostre (zeiţă Lunii) a găsit într-o iarnă geroasă, o pasăre rănita şi a transformat-o în iepuroaica, pentru a o salva. Cu toate că a cunoscut transformarea din pasăre în mamifer, iepuroaica a continuat să facă ouă. În plus, pentru a-i mulţumi salvatoarei, iepuroaica îşi decora ouale cât mai frumos şi i le oferea zeiţei Estre/Eostre. De numele acestei fiinţe mitologice e legat şi cuvântul Easter (Paşte).

Prin urmare, de-a lungul timpului iepurele a început să fie văzut ca unul dintre simbolurile fertilităţii, fiind asociat şi cu debutul primăverii. Acest animal, văzut ca un animal repreznetantiv de Paşte îşi are originile in Germania, fiind mentionat pentru prima data in jurul anului 1500, scrie adevarul.ro.