Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dark Web, luat cu asalt de FBI: Cele mai mari piețe de bunuri ilegale, închise

Friday, 21 July 2017, 14:44 Sursă: REALITATEA.NET

Investigaţia reprezintă cea mai puternică acţiune internaţională împotriva reţelelor online pentru vânzarea mărfurilor ilegale, scrie cotidianul Financial Times într-un articol intitulat "O operaţiune cibernetică mondială a condus la închiderea bazarurilor online obscure - Website-urile comercializau droguri, arme şi carduri furate, având lunar tranzacţii de zeci de milioane de dolari", scrie Mediafax.

Site-ul Alphabay era cel mai mare spaţiu de tranzacţionare din lume, iar Hansa Market ocupa locul al treilea.

Operaţiunea de securitate cibernetică a fost efectuată de zeci de agenţii guvernamentale din ţări precum Statele Unite, Olanda, Thailanda, Canada, Marea Britanie, Franţa şi altele. 

"Au reuşit să prindă cei mai mari peşti din mare", explică Nicolas Christin, profesor la Universitatea Carnegie Mellon specializat în studierea website-urilor de vânzări.

Alphabay a efectuat tranzacţii de peste un miliard de dolari de la înfiinţarea în anul 2014, confirmă Agenţia UE a poliţiei (Europol), vânzările fiind în bitcoin sau în alte criptomonede. Alphabay avea zilnic tranzacţii cuprinse între 600.000 şi 800.000 de dolari, potrivit studiilor efectuate de Nicholas Christin, având o amploare de două ori mai mare decât Silk Road, celebrul site al Internetului obscur închis de autorităţi în anul 2013.

Autorităţile au depus eforturi ani întregi pentru destructurarea acestor website-uri de vânzări ilegale, greu de localizat deoarece utilizează soft-uri dispersate în reţeaua Tor, care asigură anonimatul utilizatorilor, făcând aproape imposibilă detectarea lor.

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL