Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Coaliția PSD - ALDE rezistă: "Vom respinge amnistia și grațierea în Parlament"

Wednesday, 21 August 2019, 18:26 Sursă: REALITATEA.NET

Ședința Coaliției a durat aproximativ două ore. Rând pe rând, la Vila Lac și-au făcut apariția Marcel Ciolacu, Șerban Valeca, dar și Varujan Vosganian și Norica Nicolai. Întâlnirea trebuia să înceapă la ora 18:00, însă a existat o întârziere deoarece Viorica Dăncilă a avut la Palatul Victoria o întrevedere cu reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român.

La finalul ședinței, PSD a anunțat, printr-un comunicat, că liderii Coaliției au decis să respingă în Parlament proiectul de lege privind amnistia și grațierea, aflat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

"Astăzi a avut loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, o discuţie care a vizat atât componenta politică a alianţei, cât şi pe cea guvernamentală. În cadrul discuţiei de astăzi, am abordat tema funcţiilor vacante în guvern, precum şi sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea. În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat şi agenda publică", se arată într-un comunicat al PSD remis AGERPRES.

La rândul său, ALDE a remis un comunicat în care precizează că ALDE i-a propus premierului Viorica Dăncilă, încă de la şedinţele trecute ale coaliţiei, să identifice şi să pregătească un set de măsuri a căror aplicare să asigure o bună guvernare.

"Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu împreună cu lideri din conducerea ALDE au avut astăzi discuţii cu prim ministrul Viorica Dăncilă şi colegii domniei sale din conducerea PSD, pe tema măsurilor necesare pentru relansarea guvernării.  

ALDE i-a propus premierului Viorica Dăncilă, încă de la şedinţele trecute ale coaliţiei, să identifice şi să pregătească un set de măsuri a căror aplicare să asigure o bună guvernare.

În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa.

Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne -a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună.

Discuţia a vizat şi ordinea de zi din sesiunea extraordinară şi s-a convenit ca proiectul de lege privind amnistia şi graţierea să fie respins la vot.

ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă.

Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică.

La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni", se arată în comunicatul ALDE.

Reamintim că ALDE a cerut o nouă întâlnire cu PSD după ce Viorica Dăncilă a lipsit de la ultima şedinţă. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, premierul a lipsit de la ședința de luni din cauza unor probleme de sănătate.

Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat, atunci, ca, până în 20 august, să vină cu un nou program de guvernare şi cu un Cabinet restructurat. Premierul nu s-a grăbit să îndeplinească solicitările.

Dacă ALDE iese de la guvernare, social-democrații nu au niciun as în mânecă. UDMR şi Pro România au anunţat, deja, că nu susţin Guvernul Dăncilă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL