Guvernul a aprobat bugetul pe 2019. Dăncilă anunță alocări "RECORD"

Thursday, 07 February 2019, 22:26 Sursă: REALITATEA.NET

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educaţia şi investiţiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii NATO. De asemenea Ministerul Fondurilor în premieră am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăşi 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat. la 2,5% din PIB", a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern.

Dăncilă a dat asigurări că în proiectul de buget se alocă 9, 85 miliarde de lei pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de 2018.

"Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari faţă de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Aşadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat şi concentrat atât pe susţinerea politicilor sociale şi cele de dezvoltare", a mai spus  premierul Dăncilă.

Bugetul pe 2019 ajunge pe masa Guvernului Dăncilă cu aproape trei luni întârziere și după o săptămână de intense negocieri în interiorul alianței și cu primarii de municipii, cele mai multe desfășurate în biroul lui Liviu Dragnea.

Cabinetul Dăncilă e decis să meargă mai departe, în ciuda valului de critici cu care se confruntă. Primarii sunt tot nemulțumiți, iar DIICOT avertizează că va avea bani doar pentru următoarele şase luni.

Bugetul este construit pe un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, creşterea economică s-ar ridica la 5,5% anul acesta, iar deficitul se va menține la 2,55%, sub pragul critic de 3%. Datele-cheie sunt contestate de analiștii economici.

În acest an, cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru asistenţa socială şi plata salariilor. 10,7% din PIB vor merge către asistenţă social, iar 10%, pentru cheltuieli de personal. Pentru investiţii, Guvernul a alocat doar 4,57%.

Guvernul a decis să scadă bugetele celor mai importante parchete. DNA şi DIICOT vor avea bugete mai mici. Totodată, în ciuda nemulţumirilor exprimate de edili, Guvernul a trecut în sarcina administraţiilor locale mai multe servicii sociale care până acum erau în responsabilitatea Guvernului.

Aprobarea în Guvern nu încheie odiseea bugetului pe 2019: lucrurile vor fi probabil schimbate drastic în Parlament. Deşi, PSD – ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților, ei spun că nu au emoţii în ceea ce priveşte adoptarea bugetului în Parlament. Au negociat sprijinul UDMR.

Ce instrumente de atac are Opoziția? PNL și USR au anunțat că iau în calcul posibilitatea de a ataca la CCR legea bugetului. Președintele Klaus Iohannis poate refuza o singura data să promulge legea.

Negocieri inutile cu primarii

După scurta întâlnire de joi a primarilor nemulţumiţi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, Gabriela Firea a răbufnit cu acuzaţii grave la adresa lui Liviu Dragnea şi a lui Eugen Teodorovici. "A fost o înscenare, a fost clar din prima clipă că lucrurile au fost deja stabilite de Liviu Dragnea ca să se răzbune", a afirmat edilul general, care a precizat că va ataca pe toate căile proiectul de buget.

Edilul s-a plâns şi de atitudinea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care, din prima clipă, a lăsat impresia că n-a venit să discute, ci doar să comunice o decizie care poate nici nu-i aparţine. "Imi pare rău, a fost inflexibil din prima clipă, aveam un respect profesional pentru el, dar a arătat clar că e pus cu spatele la zid, că nu face decât să-şi apere scaunul, că deciziile s-au luat peste capul lui, le-a luat, scrâşnind din dinţi, Liviu Dragnea", a declarat Firea.

Liviu Dragnea a declarat miercuri, după discuțiile cu primarii, că va exista o creștere de 27% pe toată administrația locală din cotele defalcate, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii, recomandând edililor o întâlnire cu ministrul de Finanțe.

Liderul social-democraților a mai anunțat că proiectul de buget urmează să fie adoptat vineri de către Guvern și ulterior va intra în procedură parlamentară.

Premierul Viorica Dăncilă spunea, duminică, că va face toate eforturile pentru ca bugetul să fie adoptat marți de către Executiv. Ulterior au avut loc întrevederi zilnice ale liderilor coaliției de guvernare la Parlament în care au discutat despre buget, în contextul în care au existat nemulțumiri ale primarilor referitor la sumele alocate.

Viorica Dăncilă s-a aflat în vizită la Bruxelles, miercuri și joi, pentru a participa la conferinţa „Lupta împotriva antisemitismului", organizată de România.

Bugetul redus lovește în plin DIICOT: Anchetele sunt în pericol, nu sunt bani pentru utilități

Bugetul pentru anul 2019 urmează să fie aprobat în şedinţa de Guvern. Cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru asistenţă socială şi plata salariilor. În schimb, scad bugetele celor mai importante parchete din ţară – DNA şi DIICOT. Gând rău a fost pus şi serviciilor de informaţii.

Procurorii care investighează criminalitatea organizată se plâng de banii alocați prin bugetul pe anul 2019. Fondurile insuficiente pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs, scrie într-un comunicat trimis de DIICOT. Mai mult, procurorii spun că trebuie să vină cu bani de acasă pentru plata utilităților.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL