Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum să te lași de fumat în câțiva pași simpli

Thursday, 23 February 2017, 16:06 Sursă: REALITATEA.NET

Privarea organismului de nicotină îl va face să reacționeze. Simptomele fizice sunt de o intensitate direct proporțională cu nivelul dependenței. Există indicatori ai gradului de dependență de nicotină, cel mai important fiind cel legat de momentul din zi în care fumătorul iși aprinde prima țigară. Cei care fac asta înainte de a se da jos din pat sunt cel mai dependenți.

Renunțând la fumat, ei traversează stări anxioase, putere de concentrare scazută, dureri de cap și iritabilitate. Urmează amețeală, somnolență în timpul zilei și insomnie noaptea. Acest lucru este explicat de specialiști prin faptul că prima doză de nicotină afectează creierul și sistemul nervos central, în vreme ce următoarele au efect sedativ.

Nicotina are impact si asupra sistemului digestiv, motiv pentru care abstinenții simt nevoia să mănânce gras și dulce, iar efectele secundare sunt constipație sau diaree, greață, vărsături și amețeală. Atenție, pofta de țigară dispare total, potrivit specialiștilor, abia la nouă ani după renunțare.

Lipsa drogului atinge punctul culminant în primele 24 de ore și se diminuează în aproximativ o săptămână, apoi pofta de țigară revine periodic. Despre efectele secundare ale renunțării la fumat s-a scris mult și se va mai scrie, însa atâta vreme cât milioane de oameni reușesc să învingă viciul, cauza nu este pierduta, trebuie urmați doar cațiva pasi. Este recomandabil ca în primele săptămani să te ferești pe cât posibil de compania fumătorilor. La petreceri evită băuturile alcoolice, care cresc tentația.

Atunci când îți vine brusc pofta sa aprinzi o țigara, chiar nefiind într-un mediu cu fumatori, încearcă să iți concentrezi atenția către orice altceva. Cum ar fi dacă cineva te-ar provoca să nu fumezi o zi? N-ar fi atât de greu. Atunci de ce să nu iei fiecare zi așa cum vine și să iți propui să nu fumezi timp de 24 de ore zilnic? E drept, este greu. Dar motivația e puternică. Bolile favorizate de fumat au cel mai mare risc de deces prematur.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL