Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum să ne ferim de hackeri. Sute de specialişti în securitate informatică s-au reunit la Bucureşti

Tuesday, 14 November 2017, 11:27 Sursă: REALITATEA TV

"De la imprimantă, de exemplu, vrei să îţi printezi o poză cu tine, cineva poate să primeasca şi el acea poza, chiar dacă tu crezi că eşti singurul. Dacă vorbim de o cameră video de supraveghere a casei, acea cameră poate să fie folosită să te supravegheze pe tine când tu eşti acasă", spune Sabin Potârcă, expert în securitate cibernetică.

Nu mai există aparat inteligent care să fie ferit de pericolul hackerilor. 

"Există şi ameninţările cu aplicaţii maliţioase, ransomware, ne criptează datele personale de pe calculatoare şi cer bani pentru a le putea recupera", spuns Andrei Avădănei, organizator eveniment.

Pentru a vă proteja de hackeri e important să cumpărați mărci cunoscute, spun specialiştii.

"Acesta are un nivel scăzut de securitate. Un hacker poate folosi orice card. Putem folosi orice PIN, cu patru, şase cifre, nu contează.. Şi putem scoate orice sumă de bani de la acest bancomat", spune Olga Kochetova, expert în securitate informatică. O scurtă demonstraţie ne arată cum un bancomat poate fi spart în mai puţin de un minut. Trebuie evitate bancomatele din zone care par nesigure şi cele care au probleme vizibile. VEZI VIDEO

"Românii nu sunt deloc grijulii când vine vorba de protecţia datelor cu caracter informatic în comunicările pe care le fac când trimit date în orice fel de format electronic, îşi supun acele date sensibile", spune avocatul Adrian Cuculis.

Dacă au acces la un sistem modern, inteligent, şi nu sunt opriţi, hackerii pot provoca adevărate tragedii.

"Poate să preia complet controlul infrastructurii şi fie să deraieze un tren, să acţioneze un macaz în timp ce se află trenul pe el, să accelereze într-o curbă", spune Alexandru Suditu, responsabil securitate informaţională.

Tocmai din acest motiv, autorităţile internaţionale impun măsuri draconice de siguranţă când vine vorba de astfel de sisteme inteligente. Noi... încă pregătim legislaţia. 

 

Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL