Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum s-au pensionat mii de români înainte de a împlini vârsta minimă prevăzută în lege

Monday, 27 November 2017, 10:06 Sursă: REALITATEA.NET

Aproape 2.500 de sibieni au apelat la această prevedere din legislație, care este aplicabilă doar pentru cei al căror stagiu de cotizare este complet. Pensionarea înainte de a fi împlinită vârsta minimă este însoțită, însă, de penalități, turnulsfatului.ro.  

Pensia anticipată parțială se numește pensia încasată de persoanele care au stagiul de cotizare complet, dar nu au ajuns la vârsta standard de pensionare.

Cu alte cuvinte, de această pensie anticipată parțială pot beneficia femeile sau bărbații care au muncit cel puțin 35 de ani, dar nu au împlinit 63, respectiv, 65 de ani. Chiar și în aceste condiții, pensionarea poate fi solicitată doar dacă până la împlinirea vârstei standard mai sunt cel mult cinci ani.

„Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Persoanele care depășesc stagiul complet de cotizare cu peste 8 ani pot beneficia de pensie anticipată (fără diminuare)“, explică reprezentanții Casei de pensii a județului Sibiu.

Cei care aleg să se pensioneze anticipat vor primi o pensie diminuată în funcție de o formulă care ia în calcul numărul de luni rămase până la împlinirea vârstei standard, dar și anii munciți peste stagiul complet de cotizare.  de pensionare și până la împlinirea vârstei – standard.

 

 Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL