Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum justifică Victor Ponta scoaterea Transelectrica şi Transgaz de sub jurisdicţia PNL

Friday, 14 February 2014, 16:23 Sursă: Mediafax

El a arătat totodată că proiectele comune pe care România le are cu Republica Moldova şi Turcia reprezintă un alt motiv pentru acest transfer.

Premierul a răspuns astfel întrebat de presă care este motivul pentru care Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, fără o dezbatere prealabilă şi fără să anunţe adoptarea actului.

Surse oficiale au declarat, vineri dimineaţa, agenţiei Mediafax că Transelectrica şi Transgaz au fost trecute de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului, argumentul fiind că transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia şi conexiunilor energetice cu Moldova. Informaţia a fost confirmată ulterior de Guvern.

Transelectrica şi Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, condus de PNL.

Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.

Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în ultima şedinţă de guvern, la care Daniel Chiţoiu (Finanţe) şi Andrei Gerea (Economie), propuşi de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenţi secretari de stat.

"Ordonanţa a fost dată ca să putem desfăşura marile proiecte de interconectare cu Moldova şi Turcia şi să dezvoltăm infrastructura energetică. În plus, Ministerul Finanţelor urmează să promoveze Legea privind stabilirea redevenţelor, deci nu putea să fie şi cu reglementare, şi cu management. Este împotriva regulilor UE", afirmă surse din Guvern.

Ordonanţa de urgenţă este argumentată prin "atributul suveran al Guvernului de a administra proprietatea privată a statului, necesitatea monitorizării directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluției agenților economici cu capital majoritar de stat din domeniul resurselor energetice, în consonanță cu obiectivul național al asigurării independenței energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu și lung în acest domeniu fundamental al economiei, prin rolul primordial al Cancelariei premierului de a asigura suport prim-ministrului în ceea ce privește coordonarea procesului de elaborare a cadrului general pentru definirea priorităților Guvernului, în conformitate cu Programul de guvernare și cu angajamentele internaționale asumate de România, precum și statutul Secretariatului General al Guvernului, care constituie elementul de legătură și stabilitate a guvernării, precum şi prin necesitatea accelerării măsurilor de natură a evita declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României în ceea ce privește respectarea principiilor separării calității de acționar la operatorii economici care desfășoară activitatea de producere și furnizare a electricității și gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de acționar la operatorii economici de transport al electricității și gazelor naturale, pe de altă parte, statuate la nivelul legislației obligatorii a Uniunii Europene".

Astfel, ordonanţa stabileăte că exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la Transelectrica şi Transgaz se realizează de către Guvern prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, iar reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor vor fi numiţi şi revocaţi prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea șefului Cancelariei Primului-Ministru.

Participarea acestor reprezentanţi în şedinţele adunării generale a acţionarilor se face pe baza şi în limitele mandatului primit prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea șefului Cancelariei Primului-Ministru.

În exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor decurgând din calitatea de acţionar a statului la aceste companii, Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, va acţiona în concordanţă cu politicile şi strategia în domeniul energiei şi gazelor naturale elaborată de ministerul de resort în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.

Începând cu data exercitării drepturilor și îndeplinirii obligațiilor decurgând din calitatea de acţionar a statului la aceste companii, procedurile privind selecţia administratorilor, aflate în derulare, se preiau şi se duc la îndeplinire de către Secretariatul General al Guvernului, care se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Ministerului Finanțelor Publice.

Se autorizează Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, să inițieze și să aprobe, după caz, toate operațiunile și demersurile necesare pentru trecerea acțiunilor deținute de Transelectrica la Societatea Comercială " Operatorul Pieței de Energie Electrică"- S.A.-OPCOM și la Societatea Comercială FORMENERG – S.A. în proprietatea privată a statului și administrarea Departamentului pentru Energie, cu respectarea prevederilor legale incidente.

Dispeceratul Energetic Național și Dispeceratul Național de Gaze Naturale rămân în coordonarea metodologică și funcțională a ministrului delegat pentru energie, post ocupat în prezent de Constantin Niţă (PSD).

Procedurile de expropriere în curs de desfășurare se continuă de către Secretariatul General al Guvernului, cu menținerea valabilității actelor și procedurilor îndeplinite până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Transelectrica şi Transgaz sunt companiile gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale.
În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.

Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL