Cum au schimbat viața Pokemon Go, Zika și ISIS în 2016! Ce termeni noi au apărut în dicționar

Friday, 22 July 2016, 10:19 Sursă: REALITATEA.NET

Monotonia vieţii cotidiene e definită, în mod paradoxal, în termeni la modă pe Dictionary.com. Printre cuvintele noi adăugate, se numără "athleisure", o nouă categorie de modă în care se înscriu oamenii ce poartă pantaloni de yoga, dar şi sintagma "al desko", care înseamnă "a-ţi mânca prânzul în faţa biroului de la serviciu.", relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Cele 300 de cuvinte ce au fost adăugate recent în baza de date de pe site-ul Dictionary.com sunt adunate dintr-o varietate de surse: titluri din publicaţii, conversaţii de zi cu zi, argou, jargon sau dialecte din zilele noastre.

Succesul fenomenal şi frenezia generate de jocul Nintendo pentru dispozitive mobile Pokemon Go, au impus introducerea în dicţionar a termenului "Pokemon".

Populara aplicaţie de dating Tinder a ajutat la adăugare cuvântului "ghosting", care defineşte brusca încetare a conversaţiei sau flirtului cu un posibil partener sau o parteneră de rendez-vous fără nicio explicaţie.

Ştirile "breaking news" despre atacurile teroriste revendicate de reţeaua Stat Islamic au făcut necesară adăugarea în dicţionar a cuvântului Daesh, un acronim arab care provine din primele litere ale grupării fundamentaliste islamice.

Răspândirea bolii care poate duce la complicaţii neurologice şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi (craniu anormal de mic) şi malformaţii ale sistemului nervos la făt şi nou-născuţi. Virusul transmis prin înţepătura de ţânţar din genul Aedes a pus şi virusul Zika pe lista cuvintele adăugate recent.

O parte dintre cuvintele noi sunt din câmpul semantic al identităţii sexuale, într-un timp în care oamenii legii din Statele Unite se străduiesc să includă persoanele transgender în societate. Unul dintre aceste cuvinte este "hijra", o persoană ce nu este nici femeie, nici bărbat, sau "panromantic", care defineşte o persoană atrasă de oamenii de orice orientare sexuală sau gen. Alt cuvânt, "misgender", descrie persoanele ale căror gen sau identitate nu sunt definite.

Cuvântul "free-range parenting" reprezintă un stil de creştere şi educaţie a copiilor extrem de relaxat. Sintagma este inspirată din cazul unui cuplu de părinţi din Maryland, care şi-au lăsat copiii să vină acasă singuri din parcul unde se jucau. Întâmplarea a iscat dezbateri febrile în presă.

 


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL