Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum au dresat cercetătorii un păianjen să sară la comandă

Wednesday, 03 July 2019, 23:28 Sursă: REALITATEA.NET

Femela păianjen, denumită Kim, a fost dresată de către cercetătorii de la University of Manchester să sară la cerere de la diferite înălţimi şi distanţe. De asemenea, este prima dată când un păianjen a fost instruit cu succes astfel încât să execute salturi.

Spre deosebire de celelalte animale domestice, păienjenii sunt mai greu de dresat deoarece tehnica recompenselor nu funcționează. Asta pentru că aceștia nu mănâncă mai mult de o dată pe săptămână, drept urmare nu se lasă ademeniți cu ușurință de alimente.

„Păianjenul mănâncă un biscuite pe săptămână, așa că sistemul de recompensare a ieșit din plan. Și dacă tocmai i-am dat mâncare, atunci ar sări motivat doar de aceasta și ar trebui să așteptăm o săptămână între sărituri", a declarat autorul studiului, Mostafa R.A Nabawy.

Cum au reușit cercetătorii să dreseze un păianjen să sară

Pentru a-l stimula să sară, cercetătorii l-au mutat manual pe Kim de pe o platformă pe alta. Ei eu repetat acest proces până când Kim a fost obligat să facă saltul fără ajutorul lor.

Bineînțeles, tot experimentul s-a desfășurat într-o zonă dotată cu camere de mare viteză și scanări 3D CT, care au capturat toate mișcările păianjenului.

Astfel, cercetătorii au descoperit că forța picioarelor lui Kim la decolare a fost de cinci ori cât greutatea păianjenului. Asta îi permite să sară de pe loc, iar anvergura săriturii este de șase ori mai mare decât lungimea corpului. Iar în comparație cu ce poate face un om – care sare o dată și jumătate din lungimea lui – este destul de mult.

Echipa de cercetători condusă de Mostafa a spus că i-a uimit precizia lui Kim. „Nu a ratat niciodată și a sărit doar atunci când era încrezător că poate face saltul", a mai spus autorul studiului.

Sursă


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL