Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum arătau femeile dace: zvelte, înalte, puternice

Friday, 27 March 2015, 13:26 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit istoricului Hadrian Daicoviciu, femeile dace aveau o frumuseţe expresivă.

"Columna Traiană le înfăţişează, poate idealizându-le întrucâtva, zvelte, înalte, aparent puternice, purtând părul pieptănat pe tâmple, cu cărare la mijloc şi strâns la spate într-un coc. Femeile purtau o cămaşă încreţită, cu mâneci scurte, şi o fustă. Columna Traiană ni le înfăţişează purtând uneori şi o manta lungă, bogat drapată. O basma, probabil colorată, le acoperea părul", scria Hadrian Daicoviciu.

Academicianul Vasile Pârvan era de părere că înfăţişarea femeilor dace de pe columnă era idealizată faţă de cea de pe Monumentul de la Adamclissi.

"Columna înfrumuseţează şi idealizează, apropiind pe dace de tipul clasic sudic. Monumentul dimpotrivă e foarte realist şi redă şi pe femei în toată nemlădierea, sărăcia şi simplicitatea vieţii lor ţărăneşti: faţa expresivă, dar unghiulară si masivă, părul pieptănat pe tâmple cu cărare la mijloc si strâns la spate, o cămaşă cu mâneci scurte şi o fustă peste ea, de la brâu în jos. Pe Columnă dimpotrivă vedem tipuri feminine foarte frumoase, purtând încă şi o mantă bogat drapată peste haina lungă, stilizată clasic ca un lung hiton, bogat, iar pe cap un fel de testemel, care acopere părul, înnodat la spate sub conciu", scrie istoricul Vasile Pârvan, în „Getica – Ο protoistorie a Daciei".

Mai multe pe Adevarul.ro.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL