Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum ar putea fi oprită sau încetinită îmbătrânirea

Tuesday, 09 July 2019, 09:06 Sursă: REALITATEA.NET

O echipă de cercetători de la University of Alabama, Birmingham, i-a indus unui șoarece o disfuncție mitocondrială, în cadrul unui experiment inedit.

Ulterior, acesta a dezvoltat o piele ridată și o pierdere vizibilă a părului, totul în doar câteva săptămâni. Cu alte cuvinte, procesul de îmbătrânire a fost inversat cu ajutorul acestei mutații care afectează funcția mitocondrială și implicit organitele celulare care dau energie celulelor. Numeroase mitocondrii din celule produc 90% din energia chimică de care celulele au nevoie pentru a supraviețui.

„În momentul în care gena care producea disfuncția a fost oprită, șoarecele s-a reîntors la stadiul inițial: avea păr și o piele netedă", au declarat autorii experimentului. „Această observație este una fără precedent".

Cercetătorii au descoperit o metodă prin care pot inversa procesul de îmbătrânire

Odată cu înaintarea în vârstă, funcția mitocondrială a oamenilor începe să prezinte o scădere. Iar această disfuncție poate provoca inclusiv boli legate de vârstă. „O epuizare a ADN-ului în mitocondrii joacă un rol în bolile cardiovasculare, diabet, tulburările neurologice asociate vârstei și cancer", explică specialiștii.

Șoarecii au căpătat această mutație după ce au băut din apa în care cercetătorii adăugaseră atibiotic. De ce tocmai antibiotic? Ei bine, pentru că antibioticul cauzează epuizarea ADN-ului mitocondrial, deoarece enzima de replicare a ADN-ului devine inactivă.

„În doar patru săptămâni după administrare, șoarecii au prezentat fire gri de păr, pierderea părului, letargie și mișcări încetinite – schimbări care amintesc de procesul natural al îmbătrânirii. Totodată, după patru-opt săptămâni de inducere a mutației, șoarecii au prezentat o ridare semnificativă a pielii, care a fost mai severă în cazul femelelor", au mai declarat cercetătorii de la University of Alabama, Birmingham.

Rezultatele experimentului au arătat că această mutație are capacitatea de a inversa procesul de îmbătrânire.

Sursă


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL