Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum a ajuns Transgaz ţinţa ruşilor pentru că vrea să se extindă în Grecia cu ajutorul americanilor

Thursday, 22 February 2018, 13:25 Sursă: REALITATEA.NET

"Stiti toata boceala inerenta mediului de afaceri autohton: noi stam doar cu mana intinsa la multionationale ca vin aici doar pentru piata de desfacere si mana de lucru ieftina, tot capitalul autohton sau majoritatea acestuia de stat sau privat a fost decapitate de DNA si nu contam in regiune spre deosebire de polonezi, unguri etc

Transgaz a reusit sa depuna o oferta pentru achizitia a 60% din DESFA alaturi de un jucator spaniol Regasificadora del Noroeste si si mai important alaturi de un puternic jucator de pe piata bancara, BERD, unde “intrarea” i-a fost asigurata de interesele geostrategice americane care duc o batalie pe viata si pe moarte cu rusii de la Gazprom pentru suprematia in asigurarea cu gaze naturale a Europei si a Sud-Estului acesteia.

De cealalta parte, competitorul Transgaz pentru operatorul grec este un consortiu ce imbraca forma unor companii europene SpA/Enagas Internacional SLU/ Fluxys SA/ NV Nederlandse Gasunie. Culmea este ca aceasta din urma, o companie olandeza, s-a retras subit simtind probabil mirosul profund fetid al intereselor rusesti care balteste peste acest consortiu.

Interesul Transgaz pentru DESFA trebuie vazut impreuna cu proiectul conductei BRUA finantata la randul ei din fonduri europene, tinta finala fiind aprovizionarea cu gaze naturale a Europei care nu au miros si nu poarta interes rusesc de nici un fel.
Pe de o parte pe teritoriul Greciei va trece gazoductul TAP din coridorul sudic si care va aduce gaz din Marea Caspica pe care il va duce mai departe catre Albania si Italia dar, cel mai important pentru noi, se va intepa si cu BRUA si va duce gaz si catre tarile din sud-estul Europei, traversand Romanaia, si se va opri in inima Europei in Austria la Baumgarten, cel mai important hub de gaze naturale din centrul Europei.

Prin acest gazoduct vor fi exportate si gazele naturale pe care doua mari companii americane urmeaza sa le exploateze in Marea Neagra: pe de o parte fondul de investitii Carlyle, cel mai mare din lume, care urmeaza sa demareze exploatarea la doua perimetre, iar pe de alta parte gigantul Exxon care a investit deja 1,3 miliarde de euro in exploatarea, urmand sa ia o decizie in aceasta toamna in privinta unei alte investitii de 1,5 miliarde de euro pentru demararea exploatarii a acestui zacamant alaturi de OMV Petrom.

Si pentru ca suntem romani si ne place cel mai mult mancatoria autohtona, cele mai mari probleme pentru interesele Transgaz au venit cum era de asteptat din Romania si nicidecum din partea competitorilor. Dupa vizita neanuntata, pe genunchi sic el putin dubioasa a ministrului de externe ungar la Bucuresti, Peter Sjiziarto, si pe fondul unei taceri suspecte, lenese si prostesti a autoritatilor romanesti, a inceput o sarabanda de declaratii politice facute de acesta dar si de premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat in campanie electorala si facandu-i ochi dulci amicului Vladimir Putin aflat si el in campanie electorala, cum ca si-au asigurat o cantitate de 4 miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagra ce le vor parveni prin conducta BRUA dupa ce trei firme unguresti au castigat o licitatie organizata transparent de autoritatile romanesti.

Si de aici da-i si de tine explozie de nationalism de debara neaerisita din lene: ne-au luat gazul ungurii, nu suntem in stare de nimic, noi nu vom profita cu nimic din exploatarea acestor gaze naturale, ne fac ungurii jocurile la Marea Neagra etcetc in fine stiti tot meniul unui nevanzator de tara de tipul Iliescu anii ’90. Ba mai mult ca Ungaria va tine gazele din Marea Neagra doar pentru ea scotand A din BRUA, pe care o vrea doar BRU.

Numai ca oricand un consumator casnic autohton va avea nevoie de gazele extrase din Marea Neagra va putea cumpara nestingherit, investitiile celor doi mari giganti americani vor merge in cea mai mare parte in economia romaneasca iar rolul Romaniei in regiunea noastra, care e cel de-a treilea producator european de gaze naturale din Europa dupa Olanda si Marea Britanie, va creste considerabil,

Pe de alta parte, e ridicol sa crezi ca Ungaria este de capul ei prin Europa si ca Austria nu va reusi in final sa-si impuna punctul de vedere si sa ii determine pe unguri sa-si dea acordul pentru ca aceasta conducta sa aiba punctul terminus in Austria. E pueril sa nu faci diferenta intre un discurs politic din campania electorala al lui Orban si realitatile mult mai complexe din piata regionala a energiei.

Si nu in ultimul rand, care e interesul nostru? Nu sa vindem gazele naturale? Adica le-am descoperit si acum stam cu poponetul pe ele pana cand vom avea odata in viitor nevoie de ele. Mai circula si o prostioara vesela si aparent valida de genul sa le inmagazinam sis a le folosim la Sfantu Asteapta.

Acum stati stramb si ganditi drept: cine e cel mai mare producator de gaze naturale care tine in sah Europa de ani de zile si care evident ca nu si-ar dori in nici un fel sa aiba competitie: Rusia.

Si bomboana de pe coliva a fost anuntul, facut deocamdata pe surse de PMP,care prin Traian Basescu care s-a trezit brusc ca-i mare nationalist si vrea o comisie de ancheta pentru cum a semnat Romania acordul cu Ungaria pentru exportul gazelor naturale din Marea Neagra. Pe Basescu il poti banui de orice, numai de prostie si nestiinta nu.

Si uite asa ne putem trezi ca incercarea sustinuta a Transgaz de a se extinde in Europa si de a deveni un lider regional este sabotata din interior fie din pura nestiinta a unora, din idiotenie utila, fie din interesul altora de a servi interesele rusilor carora le pica greu la stomac intotdeuna competitia pe piata gazelor naturale pe care le-au folosit intotdeauna ca o arma de santaj impotriva tarilor europene", a mai scris jurnalistul Stelian Negrea.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL