Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CSM: Judecătorii Rovenţa, Stanciu, Molovan şi Viziru, suspendaţi din magistratură

Tuesday, 27 May 2014, 15:13 Sursă: Mediafax

Decizia de suspendare din magistratură a fost luată în şedinţa de luni a secţiei, ca urmare a rămânerii definitive a arestării preventive a celor patru judecători, potrivit CSM.

Conform sursei citate, solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti (TB) - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi de DNA că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată în 20 mai de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie. Cei patru au atacat decizia la instanţa supremă, care le-a respins contestaţiile.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Cazul celor patru judecători de la TB arestaţi pentru mită a declanşat "un val" de denunţuri şi autodenunţuri la DNA, au declarat pentru MEDIAFAX, în 23 mai, surse judiciare, potrivit cărora, în ultimele zile, mai mulţi practicieni în insolvenţă şi lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de corupţie.

DNA a anunţat la 22 mai, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită, în dosarul celor patru judecători. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL