Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis amenință Guvernul în scandalul Armatei. PSD: "Apare în această noapte sau mâine dimineață"

Friday, 28 December 2018, 08:36 Sursă: REALITATEA.NET

Liderul PSD Liviu Dragnea ar încerca să blocheze publicarea în Monitorul Oficial a decretului prin care preşedintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă în fruntea Statutul Major al Armatei, potrivit unor surse politice. Monitorul Oficial e în subordinea Camerei Deputaţilor, instituţie condusă de Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis avertizează că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, va fi publicat în Monitorul Oficial "în această noapte sau mâine dimineaţă", a declarat vineri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Avertismentul transmis de președintele Iohannis, vineri seara:

"Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate".

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că Liviu Dragnea încearcă să blocheze decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării pentru a nu fi publicat în Monitorul Oficial.

Știrea inițială:

Președintele Klaus Iohannis a ieșit la atac, vineri, după o ședință CSAT cu scântei la care a participat și premierul Viorica Dăncilă. "PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării", a spus șeful statului, anunțând, astfel, că a decis să prelungească mandatul generalului Ciucă la șefia Armatei.

"S-a terminat şedinţa CSAT pe care am convocat-o. A existat un singur punct pe ordinea de zi, la cererea ministrului Apărării, care viza diferite schimbări pe funcţii din conducerea Armatei. Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută, care arată o dată în plus că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă penru persoana care va prelua funcţia de Şef al Statului Major al Armatei. Mandatul gen. Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD-ului trebuie rezolvată. După ședința CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia, am semnat şi trimis spre publicare decretul prin care se prelungeşte mandatul generalului Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat competent, cu rezultate din cele mai frumoase", a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la finalul ședinței Consiliului Superior de Apărare a Țării.

"În continuare, Armata României trebuie să știe cine și cum o conduce", a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a analizat, vineri, în ședința CSAT, solicitarea ministrului Apărării privind înlocuirea șefului Statului Major al Armatei. Potrivit unor surse, Dumitru Scarlat a fost propus pentru a ocupa această poziție. În prezent, el e reprezentantul militar al României la NATO și UE. Propunerea, însă, nu a fost acceptată de Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a venit la Palatul Cotroceni însoțită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, ministrul de Interne, Camern Dan și de ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

După reuniune, premierul Dăncilă va profita de prezenţa sa la Cotroceni şi îi va cere şefului statului o întâlnire legată de a doua remaniere care a rămas în suspensie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, CSAT s-a reunit ”pentru a analiza solicitările ministrului Apărării Naţionale referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României".

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc în 19 decembrie, fiind avizate propunerile de buget pentru anul 2019 ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

De asemenea, CSAT a aprobat planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019-2028.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL