Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Criză de vaccin antigripal în România, în plin sezon de viroze și gripă

Wednesday, 15 November 2017, 08:06 Sursă: REALITATEA.NET

Serul antigripal lipsește din cabinetele medicilor de familie. Asta deși Ministerul Sănătății promitea că până azi vor fi distribuite încă un milion de doze. În Argeș, de exemplu, au fost solicitate 60.000. Au fost primite 269.

În sezonul rece, gripa se transmite foarte ușor, mai ales în spații aglomerate, iar simptomele și complicațiile acesteia nu sunt de neglijat. De aceea este recomandat să te vaccinezi pentru a preveni boala, scrie clickpentrufemei.ro.

Nu numai copiii sau bătrânii sunt sensibili la schimbările de vreme și riscă să sufere de gripă și de complicațiile pe care le dă: pneumonie, insuficiență respiratorie acută, astm, sinuzită, encefalită. Chiar dacă pare o afecțiune banală, doar în sezonul trecut, 750 de români au avut o formă gravă de gripă, iar 27 dintre ei și-au pierdut viața. 

Spre deosebire de alte tipuri de vaccinuri, cel antigripal trebuie repetat în fiecare an. "De fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, față de care populațiile nu au imunitate prin infecție naturală. Vaccinul antigripal realizează o protecție împotriva bolii de circa 70-80% și impiedică răspândirea rapidă a bolii", explică Loreta Radu, medic primar medicină de familie. În ciuda acestei protecții, există riscul să te îmbolnăvești, dar ai avantajul de a face o formă mai ușoară de gripă, fără complicații.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL