Creşteri de SALARII, noi PRIME şi sporuri la o companie de stat

Monday, 06 January 2014, 16:39 Sursă: REALITATEA.NET

Sindicaliştii de la combinatul Azomureş din Târgu Mureş au obţinut, în urma negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, o creştere salarială de 75 de lei, prime şi menţinerea tuturor drepturilor anterioare ale angajaţilor.

Adaugă părerea ta

Vicepreşedintele sindicatului "Alternativa 2002" din combinatul producător de îngrăşăminte chimice din Târgu Mureş, Maria Dăndărău, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că, în urma negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, s-au obţinut o creştere salarială de 75 de lei la salariul de bază pentru fiecare angajat, dar şi prime şi menţinerea tuturor drepturilor anterioare ale salariaţilor.

"Am obţinut o creştere de 75 de lei la salariul de bază, o primă de 150 de lei net, pentru anul trecut, pentru fiecare angajat, care se va acorda în 12 ianuarie. Totodată, am negociat o primă de 650 de lei, în funcţie de prezenţa la serviciu şi profitul companiei, la sfârşitul anului. S-au menţinut toate drepturile anterioare, precum sporurile de tură, toxicitate, fidelitate, şi acordarea a patru prime - de vacanţă, de Ziua Chimistului, de Paşte, de Crăciun, în cuantumul unui salariu minim pe economie la data plăţii, deci 850 şi, respectiv, 900 de lei", a spus Maria Dăndărău.

Potrivit lui Dăndărău, sindicaliştii au cerut iniţial menţinerea drepturilor şi o creştere de 150 de lei la salariul de bază, iar conducerea companiei a oferit "zero", însă, în urma negocierilor, s-au "întâlnit pe la mijloc".

Ea a precizat că de prevederile noului contract colectiv de muncă - înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş în ultima zi lucrătoare a anului trecut - beneficiază atât cei circa 2.300 de angajaţi ai Azomureş, cât şi cei care au fost externalizaţi din combinat, adică în total 2.600 de persoane.

"Chimiştii au fost în general nemulţumiţi, am înregistrat şapte ieşiri din sindicat în cursul negocierilor. Pe de altă parte, cei externalizaţi, care cunosc şi alte contracte colective de muncă, ne-au mulţumit", a afirmat Dăndărău.

Potrivit aceleiaşi surse, sindicaliştii au stabilit cu conducerea Azomureş că se vor mai întâlni şi în perioada 15 iunie - 1 iulie, pentru noi negocieri, "în funcţie de rezultatele companiei".