Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românii cu credite în lei ar putea scăpa de înfricoșătorul ROBOR

Friday, 24 November 2017, 12:36 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, va propune băncilor ca în cazul creditelor oferite persoanelor fizice costul acestora să nu mai fie „atât de puternic legat" de indicatorul ROBOR.

"Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice să nu mai fie legat atât de puternic costul creditului de un indicator - ROBOR - care este atât de puţin controlat de către clienţi. Voi propune colegilor din ARB să avem o dezbatere mai amplă pe tema aceasta", a spus Radu Gheţea, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, ROBOR, ca şi EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor persoane fizice. „Ei ar trebui să fie mai bine protejaţi", a mai spus liderul ARB.

Radu Ghețea a avansat ideea înlocuirii ROBOR cu modelul "prime rate" pe care băncile o acordă celor mai puţin riscanţi clienţi, la care se adaugă o marjă în funcţie de gradul de risc al clientului.

ROBOR la trei luni, indicele faţă de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut în ultima perioadă de la 0,87% (cât era la începutul anului), până la 2,19%, vineri dimineață. Aceasta afectează puternic ratele pe care trebuie să le plătească împrumutaţii în lei.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL