Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Coronavirusul, EXCLUS dintre agenţii biologici cu risc MAXIM pentru lucrătorii din UE. DECIZIA Comisiei Europene, criticată de sindicate

Thursday, 14 May 2020, 21:18 Sursă: realitatea.net

 

Anunţul a provocat nemulţumirea sindicatelor care ceruseră Comisiei să includă coronavirusul în grupa cu cel mai mare risc.

„Regretăm această decizie”, a declarat secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), Per Hilmersson, citat într-un comunicat.

CES consideră că ar fi fost perfect oportună includerea coronavirsului în categoria cea mai ridicată (4) „nu doar din cauza absenţei unui tratament sau vaccin eficace, dar şi pentru că există un risc ridicat de transmitere a virusului de către lucrătorii în contact cu publicul”.

O directivă europeană din anul 2000 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici la locurile de muncă stabileşte o scară de gravitate pe patru niveluri, scrie Agerpres, citând AFP.

Grupa 1, cu gradul cel mai mic de pericol, nu este „susceptibilă să provoace o maladie la om”.

Grupa a 4-a, cea mai periculoasă, în plus faţă de provocarea de maladii grave, „constituie un pericol serios pentru lucrători” şi prezintă un „risc ridicat de propagare în colectivitate”.

Comitetul de progres tehnic (format din Comisia Europeană şi experţi ai statelor membri) „a emis o opinie pozitivă pentru includerea COVID-19 pe listă (...) cu riscul 3”.

Decizia ar urma să intre în vigoare în cursul lunii iunie, iar Parlamentul European şi Consiliul (care reprezintă statele membre) au la dispoziţie o lună pentru a i se opune.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL