Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Constantin Niță, la ieșirea de la DNA: Nu ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar

Monday, 13 June 2016, 10:46 Sursă: REALITATEA.NET

La ieșirea din sediul DNA, Niță a susținut că nu ar trebui să aibă nicio legătură cu dosarul: ''Din punctul meu de vedere, n-ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar. Însă respect munca procurorilor, după cum și eu am dreptul să mă adresez, și o voi face, până în pânzele albe, fie la instanțele naționale, fie la cele internaționale''.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secţia de combatere a corupţiei au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României, până la concurența sumei de 435.823 lei, reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă reţinută în sarcina inculpatului.

 

Din probatoriu a rezultat că suma respectivă a fost primită de inculpatul Niţă Constantin de la un om de afaceri, în două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului unui municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

 

Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

 

Luni,13 iunie 2016, inculpatului i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispoziţiile CPP.

Vinerea trecută, potrivit unor surse judiciare, procurorii i-ar fi comunicat că i s-a pus sechestru pe mai multe bunuri în acest dosar.

Pe 25 aprilie, DNA a anunțat că deputatul Constantin Niță, fost ministru al Energiei, este urmărit penal, sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influență, scrie Agerpres.

DNA susține că, în 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

"Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niță. În consecință, la 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București", afirmă procurorii.

Anchetatorii au constatat că, la solicitarea lui Niță, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la 2 mai 2013.

"În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Constantin Niță", au reținut procurorii.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL