Comisia de la Veneția, raport devastator. Critici dure pentru OUG-urile pe Justiție promovate de PSD

Monday, 24 June 2019, 18:32 Sursă: REALITATEA.NET

Există riscul ca Secţia Specială să devină un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Este una dintre concluziile semnalate în raportul întocmit de experţii Comisiei de la Veneţia şi publicat luni. Însă cea mai stringentă problemă a sistemului judiciar este schimbarea legislaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă.

Adaugă părerea ta

Comisia de la Veneția critică modul prin care Guvernul Dăncilă a legiferat în justiție cu ajutorul ordonanțelor de urgență, potrivit unui aviz dat de organismul internațional cu privire la emiterea OUG 7/2019 și OUG 12/2019, acte normative care au scos în stradă mii de magistrați, la începutul acestui an.

"Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanțe de urgență. În vreme ce Constituția prevede în mod clar că acestea ar trebui să fie măsuri excepționale, legislația promovată prin OUG a devenit o rutină. Normele fundamentale ale funcționării instituțiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede și prea des, fără o pregătire și fără consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului și a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări", se arată în avizul Comisiei de la Veneția.

"Textele juridice rezultate nu sunt clare. Această practică slăbește controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor și perturbă securitatea juridică", mai menționează sursa citată.

Pe final, Comisia de la Veneția "invită autoritățile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor".