Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Codul Rutier a fost modificat din nou: Ce pățesc șoferii dacă țin telefonul în mână în timpul mersului

Tuesday, 10 March 2020, 18:11 Sursă: Realitatea.NET

În vara anului trecut, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care șoferii nu mai au dreptul să țină telefonul în mână în timpul mersului, o astfel de abatere fiind sancționată de polițiștii rutieri cu 4 puncte de penalizare și amenzi de până la 1.160 de lei.

La aproximativ o jumătate de an distanță, Camera Deputaților a adoptat, marți, un nou proiect de lege care are ca noutate principală renunțarea la această prevedere.

Practic, în urma votului de marți, șoferii nu vor mai fi amendați dacă țin telefonul în mână în timpul mersului, în cazul în care dispozitivul este echipat cu sistem hands-free.

Parlamentarii au revenit practic asupra legii votate cu o jumătate de an în urmă sub pretextul că ținerea în mâna a unui telefon nu poate constitui motiv de sancțiune contravențională.

Astfel, prevederea actuală din Codul Rutier spune că "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video".

Acest articol a fost însă reformulat și, în varianta votată marți de Parlamentul, textul este următorul: "Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»", notează Profit.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președinte.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL