Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cod roșu de inundații în Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Șase localități inundate, familii evacuate

Wednesday, 27 May 2015, 08:45 Sursă: REALITATEA.NET

13:40 Gabriel Oprea a ținut o videoconferință cu prefecții, după inundațiile de noaptea trecută: 

”Intervențiile din teren se desfășoară și acum integrat, în acest moment, ploile au încetat. Vă cer să avem grjiă de persoanele care au o stare critică de sănătate. Aștept de la dumneavoastră informări cu pagubele din județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj”. 

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

Avertizarea cod roşu de inundaţii a intrat în vigoare miercuri, la ora 7.05, şi este valabilă până miercuri, la ora 14.00.

Şase localităţi din Maramureş sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor abundente înregistrate în noaptea de marţi spre miercuri, iar prefectul judeţului, Anton Rohian, a spus că familiile ale căror case au fost inundate sunt evacuate. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş transmis miercuri, pompierii militari intervin în teren pentru a-i ajuta pe localnicii ale căror case sau gospodării au fost afectate de inundaţii, mai notează Mediafax

Ce spune Victor Ponta 

 Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că vicepremierul Gabriel Oprea l-a informat cu privire la măsurile luate pentru înlăturarea efectelor inundațiilor din nordul țării și a asigurat că vor fi concentrate "toate resursele necesare" pentru reparații și pentru a nu avea "pierderi mai mari decât s-a întâmplat până acum". 

"În ceea ce privește ce avem în acest moment foarte urgent, am vorbit puțin mai devreme cu domnul Oprea (n.r. Gabriel Oprea) referitor la situația din nordul țării, m-a informat despre toate măsurile pe care le-a luat pentru a înlătura efectele inundațiilor, pentru a interveni cu tot ceea ce se poate interveni și mă va informa de asemenea la ședința de Guvern ( de miercuri n.r.)", a precizat Ponta, după întâlnirea sa și a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu președintele Adunării Naționale a Republicii Serbia, Maja Gojkovic.

Totodată, șeful Guvernului a asigurat că vor fi luate toate măsurile pentru a limita pierderile din zona afectată.

"Vreau doar să vă asigur că, sub coordonarea domnului Oprea, a Ministerului de Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență, concentrăm toate resursele necesare să reparăm ceea ce e de reparat și să nu avem pierderi mai mari decât s-a întâmplat până acum", a mai precizat Ponta, potrivit Agerpres.

Localități afectate 

În urma ploilor abundente mai multe localităţi din judeţul Maramureş au fost afectate de scurgerile de pe versanţi. Începând cu ora 2.00, miercuri dimineaţă, dispeceratul ISU Maramureş a fost anunţat despre producerea unor inundaţii în localităţile Fărcaşa, Buzeşti, Sârbi, Ardusat, Ilba, şi Seini, iar mai multe gospodării sunt afectate la Buzeşti şi în Ilba.

În zonele Ilba şi Seini pe DE 58 şi Ardusat pe DJ 108A şi DJ 193 circulaţia este restricţionată pe un singur sens. Pompierii militari maramureşeni intervin în teren pentru a da o mână de ajutor cetăţenilor şi pentru a înlătura efectele produse de scurgerile de apă”, se arată în documentul citat. Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, se află pe teren în zonele afectate pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie.

El a declarat că au fost inundate 60 de case şi gospodării. ”Tocmai am încheiat de evacuat o bătrână din satul Buciumi aparţinător de Şomcuţa, s-a oprit ploaia, iar viitura îşi duce cursul mai departe prin Şomcuţa şi Satul Lung. Sunt inundate 60 de case şi gospodării, iar până trece viitura se va ajunge la 70 de locuinţe inundate”, a spus prefectul. Întrebat dacă familiile ale căror case au fost inundate vor fi evacuate, el a spus: ”Toate familiile sunt evacuate din casele inundate”. Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL