Coronavirus - România: 2109 de cazuri confirmate

Cercetătorul care a reușit să descifreze intențiile oamenilor: cum îi poți "citi" pe ceilalți

Saturday, 03 August 2019, 23:28 Sursă: REALITATEA.NET

„Să vrei să-i cunoști bine pe cei de lângă tine, dar mai ales să le înțelegi și anticipezi reacțiile, e firesc. Tocmai de aceea, dacă vrei să știi ce gândește și ce simte cineva cu adevărat, nimic mai simplu: închide ochii și ascultă-l. Oamenii își dau seama mult mai bine de emoțiile oamenilor din jur, atunci când doar ascultă și nu privesc", spune un nou studiu publicat în American Psychological Association.

Studiul al cărui autor este Michael Kraus, doctor la Universitatea Yale, a fost publicat în APA. În cadrul studiului, Krasus a realizat o serie de cinci experimente. În primul rând, cei peste 1.800 de participanți au fost rugați fie să interacționeze cu o altă persoană, fie să asiste la interacțiunea dintre alte două. În unele cazuri, participanții au putut doar să asculte și să nu privească, în timp ce ceilalți au ascultat, dar au și privit.

Rezultatele au arătat că persoanele care doar au ascultat au fost mai precise în descrierea emoțiilor interlocutorului. Asta pentru că o mare parte din cercetarea asupra recunoașterii emoționale s-a concentrat asupra rolului indicațiilor faciale, aceste descoperiri deschid un nou domeniu de cercetare, potrivit lui Kraus.

Există două motive pentru care vocea este superioară comunicării combinate. „Primul face referire la faptul că avem mai multă practică în folosirea expresiilor faciale pentru a masca emoțiile, iar cealaltă demonstrează că nu întotdeauna mai multe informații sunt mai bune pentru acuratețe. În lumea psihologiei cognitive, angajarea simultană în două sarcini complexe (adică vizionarea și ascultarea) afectează performanța unei persoane în ambele sarcini", a explicat Kraus.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL