Cercetătorii cred că au un răspuns despre cum să-i facă pe toți oamenii mai productivi

Thursday, 11 July 2019, 20:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Până acum s-a crezut că există doar două categorii în care se pot împărți oamenii atunci când vine vorba de somn și de productivitate - cei matinali, care dau randament la capacitate maximă dimineața, și „bufnițele de noapte", care devin activi după ce apune soarele.

Un nou studiu scoate la iveală faptul că ar mai exista și o variantă de mijloc și anume cei care dau randament după-amiaza, respectiv cei care nu, așa-numiți „somnoroșii".

În cadrul studiului, oamenii de știință din Belgia au creat și distribuit un chestionar online scurt către 1.300 de oameni cu vârste cuprinse între 12 și 90 de ani, cerându-le detalii despre obiceiurile lor de somn și nivelul lor de oboseală pe parcursul zilei. Vezi ce au aflat.

Cât randament dau oamenii care sunt mai productivi după-amiaza

După ce au analizat rezultatele în colaborare cu un grup de cercetători din Rusia, aceștia au descoperit că există 631 de oameni care se potrivesc în categoriile de matinali și bufnițe de noapte. Însă, în mod surprinzător, au mai descoperit o altă categorie formată din 550 de participanți care se încadrează în alte două categorii – oamenii care preferă după-amiaza și somnoroșii.

„Cei din prima categorie sunt cei mai somnoroși dintre toate cele patru grupuri, ei devenind alerți pe la ora 11 și rămânând astfel până la ora 17 – mai apoi, devin din nou obosiți", potrivit cercetătorilor.

În timp ce oamenii care se încadrează în categoria somnoroșilor sunt mai predispuși să tragă câte un pui de somn pe parcursul zilei. Ei se trezesc dimineața alerți, rămân alerți până la ora 15, când devin foarte obosiți, apoi până la 22 devin din nou alerți și productivi.

Însă, dacă ar avea parte de un somn în miezul zilei de 10-15 minute, atunci productivitatea lor ar crește semnificativ în comparație a celorlați oameni care fac parte din alte categorii.

Sursă

Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE