Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cea mai sănătoasă legumă din lume: Sute de ani a fost denigrată din cauza gustului ei amărui

Friday, 19 June 2015, 12:17 Sursă: REALITATEA.NET

Sute de ani, vânăta a fost denigrată de oameni din cauza gustului ei amărui, considerând-o chiar otrăvitoare şi aducătoare de boli precum cancerul sau lepra, însă cu timpul şi-a câştigat reputaţia de cea mai sănătoasă legumă din lume, mai ales când au fost descoperite tehnici de preparare, care i-au dat vinetei gustul aparte.

Pe lângă preparatele culinare deosebite care pot fi realizate din vinete, există o sumedenie de beneficii pentru sănătate atunci când le consumăm. Vinetele sunt surse excelente de minerale, în special calciu şi fier, care contribuie la funcţionarea corectă a organismului.

De asemenea, vinetele conţin multe fibre şi un nivel scăzut de carbohidraţi, care combat constipaţia, previn diabetul şi împiedică apariţia cancerului de colon, potrivit Adevărul.

Tot fibrele sunt responsabile de senzaţia de saţietate, motiv pentru care vinetele sunt indicate şi în curele de slăbire, mai ales că au foarte puţine calorii şi o cantitate mare de apă, de aproximativ 95%. Totodată, vinetele sunt importante surse de antioxidanţi, în special antociani, care protejează inima şi previn deteriorarea celulelor, scăzând semnificativ riscul de cancer, inflamaţii şi afecţiuni neurologice.

Studiile de specialitate au arătat că un consum regulat de vinete întăreşte vasele de sânge şi previne apariţia cheagurilor de sânge, scăzând în acest mod riscul de accidente vasculare cerebrale şi infarct. O mare parte din nutrienţi se află în coaja vinetei, deci nu o aruncaţi.

Ţineţi cont însă că pentru a beneficia la maximum de vitaminele şi mineralele din vinete şi pentru a nu avea probleme cu digestia, acestea trebuie gătite la cuptor, fără mult ulei, doar asezonate cu condimente. Vinetele necoapte pot fi toxice din cauza conţinutului crescut de solanină, motiv pentru care este indicat consumul de vinete ajunse la maturitate. De asemenea, conţinutul mare de alcaloizi din vinete poate agrava starea de sănătate a persoanelor diagnosticate cu gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii, deci este contraindicat consumul în astfel de cazuri.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL