Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cea mai mare fermă agricolă din România ar fi fost vândută unei companii arabe

Monday, 02 July 2018, 15:10 Sursă: REALITATEA.NET

Agricost, deținută acum de fermierul Constantin Duluțe, are în concesiune de la statul român circa 50.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei până în anul 2032. Tranzacția va face ca cea mai mare fermă din România să fie controlată de o companie străină, deținută de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, unul dintre liderii politici din Emiratele Arabe Unite.

Tranzacția, despre care Ziarul Financiar și Adevărul au anunțat că ar fi cifrată la circa 200 de milioane de euro, a fost notificată de Consiliul Concurenței și către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care nu a avut nici o obiecție, potrivit surselor citate.

Prin această tranzacție, compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deținută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, va prelua firma Agricost SA din Brăila și odată cu ea contractul de concesionare pentru cultivarea a 56.000 de hectare de teren agricol, practic toată suprafața agricolă din Insula Mare a Brăilei. În acest moment, compania românească cultiva pe această suprafață grâu, plus câteva exploatări mai mici de lucernă și rapiță. Firma din Emirate va cultiva, potrivit surselor citate, furaje pentru ferme zootehnice (în principal lucernă). Contractul de concesiune între Agricost și statul român, prin Administrația Domeniilor Statului (ADS) a fost încheiat în 2012 și are o valabilitate de 20 de ani.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-ar fi opus acestei tranzacții, dar conducerea PSD a dat semnalul pentru a permite cumpărarea celei mai mari ferme din România, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL