Ce spun specialiștii Moody's cu privire la ieşirea Greciei din zona euro

Wednesday, 14 January 2015, 13:11, Sursă: Mediafax

Ieşirea Greciei din zona euro este mai puţin probabilă decât în perioada de vârf a crizei financiare din 2012, în timp ce riscurile de contagiune rămân la un nivel mai scăzut decât în urmă cu trei ani, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's, potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

"Impactul asupra ratingului creditului celorlalte ţări din regiune va fi mai puţin pronunţat decât în 2012, întrucât riscul contagiunii a scăzut, iar oficialii au, în prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist Moody's.

Cu toate acestea, analiştii Moody's apreciază că o eventuală ieşire a Greciei din regiunea euro ar duce la creşterea tensiunilor de pe piaţă şi la o nouă recesiune în zona euro.

"Ieşirea oricărui stat din zone euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul că uniunea monetară este divizibilă", a afirmat Ellis.

În Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 25 ianuarie, ca urmare a eşecului alegerii unui nou preşedinte, fapt care a crescut îngrijorările referitoare la posibilitatea ca partidul de extremă stângă Syriza să preia conducerea Greciei.

La începutul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze restructurarea datoriei publice.