Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce se întâmplă cu adolescentele care stau prea mult pe Facebook? Este mai grav decât crezi!

Friday, 04 January 2019, 15:04 Sursă: REALITATEA.NET

Cercetătorii au analizat date prelevate de la aproape 11.000 de tineri din Marea Britanie şi au concluzionat că fetele de 14 ani utilizau în mod intens social media, două cincimi dintre acestea fiind active peste trei ore pe zi pe aceste platforme, în comparaţie cu o cincime dintre băieţi.

Studiul a relevat totodată că 12% dintre utilizatorii mai puţin frecvenţi ai reţelelor de socializare şi 38% dintre împătimiţii acestor platforme (peste cinci ore pe zi) prezentau semne mai severe de depresie.

Când cercetătorii au analizat procesele care ar putea sta la baza asocierii între utilizarea social media şi depresie, au descoperit că 40% dintre fete şi 25% dintre băieţi se confruntaseră cu hărţuirea în mediul online şi cu fenomenul de cyberbullying.

Tulburările de somn au fost raportate de 40% dintre fete şi de 28% dintre băieţi. Anxietatea şi somnul de slabă calitate sunt asociate cu depresia, notează Reuters.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că fetele care utilizează reţelele de socializare prezintă un risc mai mare de a avea o părere negativă despre propriul aspect şi o stimă de sine mai scăzută. În acest caz, însă, diferenţa faţă de băieţi a fost mult mai puţin evidentă.

Yvonne Kelly, profesoară la Institutul de epidemiologie şi îngrijirea sănătăţii din cadrul University College London, care a colaborat la realizarea acestui studiu, a îndemnat părinţii şi factorii de decizie să ţină cont de aceste rezultate.

''Aceste constatări sunt extrem de relevante pentru actuala elaborare a liniilor directoare privind utilizarea în condiţii de siguranţă a social media şi subliniază nevoia ca industria să reglementeze mai strict numărul de ore petrecute de tineri pe reţelele de socializare'', a indicat ea într-un comunicat.

Kelly a precizat că familiile ar trebui să ia în calcul impunerea unor restricţii privind utilizarea de către tineri a dispozitivelor mobile în camera de dormit.

Studiul, finanţat de Consiliul pentru Cercetări Economice şi Sociale (ESRC) din Marea Britanie, a fost publicat vineri în jurnalul EClinicalMedicine.

Sursa: agerpres.ro


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL