Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce scrie presa din SUA despre reacția lui Dragnea și Tăriceanu. "Corupții de rang înalt, protejați"

Wednesday, 29 November 2017, 12:28 Sursă: REALITATEA.NET

Liderii coaliției de guvernare din România au "expediat" îngrijorările Statelor Unite ale Americii cu privire la faptul că schimbările juridice ar putea slăbi eforturile de a pedepsi corupția de înalt nivel din țară, scrie Washington Post.

Prestigiosul cotidian american citează declarația comună a lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care șefii celor două Camere ale Parlamentului spun că Washingtonul "ar trebui să aibă încredere în Parlamentul României, care încearcă să consolideze independența sistemului judiciar".

Publicația Washington Post amintește că Departamentul de Stat al SUA a cerut, luni, Parlamentului României să "respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției." România a fost lăudată în ultimii ani pentru eforturile de a diminua corupția de la nivel înalt, mai scrie cotidianul american.

"Totuși, guvernarea de stânga de la București vrea acum să peticească sistemul justiției într-un mod în care ar slăbi eforturile anti-corupție și ar proteja figurile de rang înalt în fața justiției", se spune în articolul Washington Post

Planul coaliției de guvernare a declanșat noi proteste masive în toată România, cu zeci de mii de oameni ieșiți în stradă, se mai spune în materialul care preia o știre Associated Press.

"Dragnea și Tariceanu au caracterizat declarația SUA ca fiind "de neînțeles". Amândoi se confruntă cu probleme în justiție, fiind acuzați pentru fapte de corupție și susțin că acțiunile anti-corupție sunt motivate politic", scrie publicația americană.

Într-un comunicat fără precedent pentru relaţiile diplomatice dintre cei doi aliaţi, Departamentul American de Stat le-a transmis luni seară politicienilor de la putere să renunţe la modificările legilor Justiţiei: ”îndemnăm insistent Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”.

Fără să apară în faţa camerelor, printr-un comunicat de presă semnat doar de ei, şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au răspuns că modificarea legilor Justiţiei va continua.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL