Ce şanse de recuperare are Gabriel Cotabiţă

Wednesday, 27 May 2015, 10:21, Sursă: REALITATEA.NET

Aflat de aproape trei săptămâni în comă, după ce a fost găsit prăbuşit în sala de fitness a unui hotel, Gabriel Cotabiţă se zbate să trăiască. Medicii de la Spitalul Floreasca au anunţat că artistul are un scor Glasgow 8. Iată ce înseamnă acest lucru şi ce şanse de recuperare sunt.

Adaugă părerea ta

După ce au fost vehiculate veşti dintre cele mai contradictorii cu privire la starea artistului, medicii care îl îngrijesc au dat un comunicat în care au precizat că Gabriel Cotabiţă are un scor Glasgow 8 şi că reuşeşte să respire şi fără ajutorul aparatelor, însă doar intervale scurte de timp. Scorul Glasgow (GSC) se calculează prin evaluarea reacţiilor oculare, verbale şi motorii ale pacientului traumatizat şi prin însumarea punctelor. Valoarea normală a GSC este 15, sub 8 înseamnă comă, iar mai puţin de 3 este areactivitate.

"Până la funcţii complexe este o cale lungă"

"GSC este o scară clinică de evaluare sumară a activităţii cerebrale, o metodă standardizată de evaluare a afectării neurologice la pacientul comatos şi la pacientul cu politraumatisme. O valoare de 8 înseamnă comă de gradul I, dar arată că pacientul mai are activitate cerebrală, ceea ce este foarte bine, adică poate respira spontan, reacţionează la durere etc. Însă de la această activitate, la nivel minim, elementar şi până la funcţii cerebrale complexe este cale lungă", a declarat conf. dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă la Spitalul "Sf. Ioan" din Iaşi, pentru ziarulring.ro.