Ce să faci cu bradul de Crăciun?

Wednesday, 09 January 2019, 16:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Dacă vrei totuși să faci un bine planetei, poți să îl duci la cel mai apropiat lac și să îl arunci în el. În Statele Unite, brazii naturali de Crăciun sunt colectați pentru a fi reciclați și reutilizați ca habitat pentru pești. Acești brazi sunt legați împreună și aruncați în lacuri pentru a forma recifuri. Recifurile oferă un loc peștilor tineri să se ferească de peștii mai mari. De asemenea, contribuie la creșterea algelor.

Practica aruncării brazilor în lacuri nu este una nouă. A început în 1900. Pe atunci, pietrișul de pe fundul lacurilor fusese luat de oameni, iar asta a omorât vegetația. Pentru mai multe decenii, East Bay Regional Park District s-a ocupat de aruncarea brazilor necumpărați de Crăciun în lacuri pentru a ajuta populațiile de pești. Ultimii brazi au fost aruncați în 2014. În momentul de față, vegetația naturală a crescut la loc, astfel încât nu mai este nevoie de recifuri din corali.

Ce mai poți face cu bradul

Cei mai mulți români optează pentru aruncarea bradului la gunoi, dar unii o fac cu mai multă responsabilitate și spirit civic decât alții. Bradul ar trebui dus la ghenă, nu aruncat oriunde în spațiile publice. În multe orașe, autoritățile au găsit modalități de a valorifica brazii dacă nu sunt acoperiți de gunoi. Renunță la ideea aruncării pe geam a bradului dacă în grădina blocului vecinii tăi au plantat răsaduri. Poți scoate bradul mai ușor din casă dacă folosești un sac de plastic, dar scoate-l atunci când ajungi la ghenă. Reciclarea brazilor este mai simpla atunci când aceștia nu au urme de ornamente, de plastic sau de sfoară între crengi.

Dacă îl poți duce direct într-o pădure, bradul va putea fi folosit de rozatoare și păsări ca adăpost, sau va hrăni alti copaci când se descompune.

Transformat în rumeguș, bradul poate fi utilizat ca un mulci excelent pentru grădină, material organic care se pune pe pământ și apără rădăcinile plantelor de boli și dăunători.

Dacă nu îl poți prelucra pentru a obține rumeguș, bradul poate fi tăiat, iar crengile sale se transformă în araci naturali pentru plantele din grădina ta.

Chiar dacă nu ai încălzire pe bază de lemn, poți transforma bradul într-un foc de tabără frumos în curte, iar cenușa și resturile de materie vegetala pot fi folosite ca îngrăsăminte pentru florile, legumele sau pomii din curtea ta.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL