Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce s-a găsit în peștera misterioasă descoperită pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva

Friday, 11 August 2017, 13:50 Sursă: REALITATEA.NET

Directorul pentru biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Adriana Croitoru a intrat joi în aşa-zisa “peşteră cu lilieci” de la Şoimuş, aflată pe traseul lotului 4 al autostrăzii Lugoj – Deva. A vrut să se convingă dacă sunt sau nu lilieci aici. A ieşit la fel de nedumerită cum a intrat, scrie glasul-hd.ro.

Adriana Croitoru şi echipa care o însoţea n-a reuşit să intre “din prima” în peşteră, accesul având doar 20 de cm înălţime şi 50 lăţime. A fost nevoie de intervenţia unor muncitori de pe şantierul autostrăzii, care au venit cu lopeţi şi târnăcoape să lărgească gura de acces. Înainte de a intra în subteran, Adriana Croitoru declara: “Ministerul Mediului a respins ideea unei peşteri artificiale (care să fie construită, în apropiere, pe banii CNAIR – n.red.). Din cauza costurilor, în primul rând, dar şi din cauză că noi, în România, nu mai avem o astfel de peşteră artificială. Eu, ca director de biodiversitate, mă gândesc că, dacă, totuşi, avem bani de conservare, putem să-i folosim şi-n altă parte, decât să facem o peşteră artificială care nici nu ştiu cât ar fi corespuns condiţiilor de viaţă şi cât de bine s-ar fi adaptat şi cât ar fi utilizat-o aceşti lilieci. Am venit aici să vedem dacă locuiesc lilieci, să vedem cantitatea de guano (excrementele liliecilor – n.red.), să vedem dacă sunt, sau a fost o simplă poveste. Eu am venit să protejez specia şi să o relochez iar, dacă nu există lilieci, să vă spun cu subiect şi predicat: «Nu există». Exclus să se blocheze autostrada dacă se vor găsi lilieci”.

Cu mai bine de 150 de ani în urmă, când încă se practica plutăritul pe Mureş, iar Şoimuşul era un port important, galeria transformată acum în „peşteră cu lilieci” era, de fapt, un depozit de sare. După ce epoca plutăritului pe Mureş a apus, depozitul a devenit pivniţă de vinuri, folosită în acest scop până în urmă cu vreo 60 – 70 de ani. Apoi pivniţa a fost părăsită. Locul sticlelor de vin a fost luat de lilieci dintr-o specie protejată: myotis – myotis („liliacul cu barbă”). Specialiştii în domeniu spun că peştera de la Şoimuş este folosită intens de mamiferele zburătoare doar primăvara şi toamna.

În 2011 – 2012, tocmai CNADNR (acum CNAIR) a semnalat existenţa peşterii populate cu lilieci şi a solicitat forurilor competente clasificarea ei ca atare. Fosta pivniţă şi cimitirul ilegal de la Brănişca au fost două dintre principalele cauze pentru care lucrările la lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva au fost sistate mai bine de un an şi jumătate. A fost nevoie de un nou acord de mediu pentru acest lot. La început s-a avansat chiar şi ideea devierii traseului, considerată însă prea scumpă. Apoi s-a convenit construirea unei peşteri artificiale (lungă de 25 de metri, lată de 4, înaltă de 3, cu panouri speciale de agăţare, guri de aerisire şi cu strat de pământ de 2 metri deasupra). Conform datelor comunicate astăzi de CNAIR, la solicitarea cotidianului „Glasul Hunedoarei”, această amenajare ar fi costat 2 milioane de lei, cel puţin.

Articolul integral pe glasul-hd.ro.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL