Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce fructe şi legume trebuie să mănânci în februarie pentru a avea o sănătate de fier

Wednesday, 31 January 2018, 21:28 Sursă: REALITATEA.NET

Unul din principiile vieţii sănătoase spune că a consumă, în primul rând, fructe şi legume de sezon, este mereu cea mai bună soluţie. Este bine pentru organism a€“ care primeşte în acest fel o paletă largă şi variantă de nutrienţi, este bine pentru mediu a€“ pentru că un consum crescut de fructe şi legume de sezon, în detrimentul celor exotice, limitează emisiile de dioxid de carbon, pe care le implică transportul.

Lista cu fructe şi legume de sezon, pentru luna februarie, este deschisă de mere. Nimic mai sănătos decât merele româneşti, parfumate şi sănătoase. Merele nu au voie să lipsească din nici o dietă. Urmează portocalele care şi-au pierdut orice stătut exotic şi au devenit univesale, dar şi grapefruitul şi pomelo. Pe lista mai încap bananele, la fel de univesale că şi portocalele.

În ceea priveşte legumele, ofertă este cu mult mai generoasă, decât pare la prima vedere. Morcovii, păstârnacul şi ţelină sunt peste tot, proaspete şi sănătoase, gata să-ţi asigure aportul de vitamine şi minerale de care ai nevoie, scrie BBC Good Food. Ideal este să le concumi crude sau fierte în abur, ori coapte. Nici supele cremă făcute cu aceste radacinoase parfumate nu sunt de lepădat.

Pe lista cu fructe şi legume de sezon trebuie trecută varză, varză de Bruxelles, conopidă şi neapărat prazul. Toate au puţine calorii, sunt foarte bogate în vitamine, minerale şi fibre şi susţin sistemul imunitar. Foarte important este şi faptul că sunt extrem de versatile, toate din aceste legume putând fi preparate în mai multe moduri, de la supe şi ciorbe de zarzavat, până la supe creme, piureuri. Toate sunt delicioase la cuptor sau înăbuşite, gătite la abur ori călite în puţin ulei. Adaugă pe lista broccoli, andive şi salată.

Demnă de luat în seamă este şi sfeclă roşie, un adevărat miracol pentru sanate, dar şi guliile a€“ absolut delicioase în salate, cu suc de lămâie, puţin ulei, mult piper şi cimbru uscat.

O menţiune specială trebuie făcută pentru ceapă, albă sau roşie. Proprietăţile ei sunt o binefacere pentru sanate, astfel că nu trebuie să lipsească din nicio mâncare şi de la nicio masă.

În ciuda gerului, în pieţe ai să ai surpriză să găseşti ceapă verde, ridichi şi verdeţuri proaspete a€“ pătrunjel, mărar, leuştean. Sunt crescute în seră, nu au gustul sănătos şi tare al legumelor coapte la soare, dar sunt o soluţie excelentă. Neapărat trebuie trecute pe lista cu fructe şi legume de sezon, mai ales pentru că miros a primăvară!

Sursa: femeia.ro


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL